Siirry sisältöön
Suomessa toimitettavat vaalit

Eduskuntavaali
Eduskuntavaaleissa valitaan Suomen eduskuntaan 200 kansanedustajaa. Vaalit pidetään  joka neljäs vuosi, huhtikuun kolmantena sunnuntaina. Seuraavat vaalit ovat vuonna 2027.

Kuntavaali
Kuntavaaleissa valitaan kuntien ja kaupunkien valtuustoihin valtuutetut ja varavaltuutetut. Vaalit pidetään joka neljäs vuosi, huhtikuun kolmantena sunnuntaina. Seuraavat vaalit ovat vuonna 2025.

Presidentinvaali
Suomen presidentinvaali on suora kansanvaali jossa valitaan Suomen tasavallan presidentti kuuden vuoden toimikaudeksi. Vaalit pidetään joka kuudes vuosi, tammikuun neljäntenä sunnuntaina. Seuraavat vaalit ovat vuonna 2030.

Europarlamenttivaali
Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaiset valitsevat edustajansa Euroopan parlamenttiin. Europarlamentin vaalit (europarlamenttivaalit) pidetään joka viides vuosi. Kesäkuun ensimmäisen viikon to-su välisenä aikana. Jäsenmaat voivat itse valita minä näistä neljästä päivästä ne vaalinsa järjestävät. Seuraavat vaalit ovat vuonna 2024.

Aluevaali
Aluevaalit pidetään joka neljäs vuosi yhdessä kuntavaalien kanssa. Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueen valtuustoihin valtuutetut ja varavaltuutetut. Hyvinvointialueella on vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Seuraavat vaalit ovat vuonna 2025.

Henkilöllisyyden toteaminen äänestyksessä

Tullessaan äänestämään niin ennakkoäänestykseen kuin vaalipäivän äänestykseen, äänestäjä on velvollinen esittämään selvityksen henkilöllisyydestään. Henkilöllisyystodistukseksi kelpaa voimassa oleva poliisin antama henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti.

Jos äänestäjällä ei ole äänestyksessä tarvittavaa henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, poliisi myöntää hänelle maksutta väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Väliaikaista henkilökorttia haettaessa hakijalla on oltava mukana kaksi poliisin ohjeiden mukaista passivalokuvaa.

Yhteystiedot

Keskusvaalilautakunta

PL 28
74701 Kiuruvesi
Keskusvaalilautakunta