UUDEN VUODEN TINOJA

Jarmo Muiniekka

julkaistu Kiuruvesi-lehdessä 2.1.2019
Kiuruvesi-lehden sivut

Vuoden vaihteessa on tapana valaa tinoja ja katsoa miltä tulevaisuus näyttää ainakin tulevan vuoden osalta. Koko kuntakenttää koskeva maakunta ja sote uudistus on vaiheessa. Ainakin tiedetään takaraja; uudistus toteutuakseen edellyttää, että mittava lakipaketti tai ainakin keskeiset lait ovat eduskunnan hyväksymiä maaliskuun 2019 loppuun mennessä. Tämän hetken tunnelma ovat odottavat. Vaalien läheisyys nostaa epävarmuutta ja tihkuvat tiedot viittaavat siihen, että uudistuksen siirtymistä uudelle hallitukselle jo valmistellaan. Meillä Kiuruvedellä tärkeää on, että valinnanvapauskokeilu saa jatkoa vielä elokuun lopun jälkeenkin ja Kuntalääkäreiden vakiintunut ja hyvän vastaanoton saanut palveluliiketoiminta saa jatkua.

Kaupungin talousarvio jäi kaupungista riippumattomista syistä, tulopohjan karatessa budjetin valmistelun aikana alta, alijäämäiseksi. Kaupunginhallitus on linjannut, että talouden tasapainottamisohjelmaa ryhdytään valmistelemaan. Kun tasapainotetaan, otetaan silloin luupin alle sekä menot että tulot. Sote menot ovat varmuudella kasvu-uralla. Ainakin kannattaa katsoa, mitä lisäarvoa markkinat voivat tuoda sote kenttään. Kaikkea ei tarvitse tuottaa kuntayhtymän omin voimin.  Opetus ja teknisistä palveluista tinkiminen heikentää taas kaupunkimme kilpailukykyä ja elinvoimaa. Arvioisin, että syksyllä viimeistään on keskusteltava myös kunnallisveroprosentista. Mihin sitten päädytään, jää nähtäväksi.

Sivistyslautakunta hyväksyi vuoden viimeisessä kokouksessaan palvelusetelin pelisäännöt varhaiskasvatukseen. Kaupunginhallitus oli jo aiemmin päättänyt, että valinnanvapautta lisäävä palveluseteli otetaan käyttöön varhaiskasvatuksessa. Yhtylän entisen päiväkodin tontille tehtiin suunnitteluvaraus jo loppusyksyllä. Jos kaikki käy hyvin, saatetaan nähdä päivähoidon toimialalla markkinalähtöinen investointi, josta asianosaiset yritykset tiedottavat kun asia on edennyt toteutukseen.

Tuleva vuosi on eduskuntavaalivuosi. Itäinen vaalipiiri menettää yhden parlamenttipaikan väestön vähenemisen takia. Mielenkiintoiset vaalit ovat tulossa. Moni konkari jättäytyy pois eikä asetu ehdolle. Uusille tulokkaille on tilaa. Meiltä Ylä-Savosta on tulossa hyviä ehdokkaita, joukossa kiuruvetisiä ehdokkaita. Heitä kannattaa kuunnella tarkalla korvalla.

Isoin investointi on Virranrannan sisäpuolisten peruskorjaustöiden käynnistyminen. Vajaan kahden miljoonan euron hanke toteutetaan kolmen vuoden aikana 2019 - 2021. Erinomainen asia on, että hankkeeseen saatiin valtion asuntorahoitus ARA: lta avustusta 730 000 euroa. Tavoite on saada Virranrannan tilat ja tekniikka päivitettyä tulevaisuuden yhä vaativampien asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Ikäihmisille tarvitaan lähipalvelua enenevässä määrin. Rinnekodin peruskorjauksen valmistelua jatketaan. Ikäihmisten asumiseen suunniteltu esteetön ja turvavarusteltu vuokrakoteihin perustuva Senioritalo tulisi varmaan myös tarpeeseen. Meillä on paljon yksin asuvia ikäihmisiä, jotka eivät jaksa enää ylläpitää omakotitaloa tai rivitalokotia eivätkä tarvitse vielä palveluasuntoa vaan vuokrakodin palvelujen ääreltä.

Tinat näyttävät että Kiuruvedellä eletään, asutaan, yritetään ja tuotetaan ruokaa jatkossakin. Uusia työpaikkoja, uusia ja kasvavia yrityksiä tarvitaan, tuotannon investointeja tarvitaan. Meillä on kaikki hyvän elämän edellytykset.

Toivon kaikille kiuruvetisille, yrittäjille ja tuottajille hyvää ja menestyksekästä alkavaa vuotta.


Jarmo Muiniekka, kaupunginjohtaja
040 641 6603, jarmo.muiniekka(at)kiuruvesi.fi