Siirry sisältöön

Talouden tasapainotuksesta

Jarmo Muiniekka

Kiuruvesi-lehden sivut

Kaupunginjohtajan ajankohtaiskatsaus

Kevättä kohti

Korona-pandemia on maakunnassa ja meillä Ylä-Savossa pysynyt perustasolla. Kiuruvedellä ei ole ollut tartuntoja muutamaan viikkoon. Hyvä näin. Vetoan silti kuntalaisiin, että edelleen käytetään maskeja, pidetään 2 metrin turvavälit, vältetään kokoontumisia ja noudatetaan käsihygieniaa aina kun kodin ulkopuolella liikutaan. Kasvomaskeja suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Pidetään porukalla korona kurissa! Vielä pitää jaksaa ja pinnistellä rokotteita odotellessa.

Koronarokotukset jatkuvat. Sote kuntayhtymän juuri avaama ajanvaraus yli 80-vuotiaiden ja 1. riskiryhmän rokotuksiin on jo täynnä. Sote ilmoittaa uusista ajanvarauksista heti, kun tiedossa on lisää rokotteita seutukuntamme käyttöön. Asumispalveluyksiköiden asiakkaat ja henkilökunta sekä altistumisriskissä työskentelevä hoitohenkilökunta on jo rokotettu ensimmäisellä rokoteannoksella.

Kaupungin tämän hetken tilinpäätösennuste, vastoin viime syksyn alavireisiä näkymiä, näyttää n. 3 miljoonan euron ylijäämää. Hyvä tulos on ennen kaikkea seurausta kertaeristä, jotka eivät tulevina vuosina toistu. Kaupunki sai harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta, perustelluista syistä, n. 900 000 euroa. Osana tasapainotusohjelmaa myytiin metsäomaisuutta n. 800 000 euron arvosta. Kiuruvesi sai muiden kuntien tavoin myös muita ylimääräisiä valtionosuuksia koronakustannusten kattamiseen.

Myös valtuuston hyväksymällä sopeuttamisohjelmalla oli vaikutus tulokseen. Valtuuston vahvistaman muutetun talousarvion menomäärärahat alittuivat kaikilla palvelutoimialoilla yhteensä n. 1,3 miljoonaa euroa. Sote kuntayhtymän maksuosuus jäi n. 520 000 euroa alle varovaisuuden periaatteella muutettuun talousarvioon budjetoidun määrärahan. Verotulot toteutuivat liki alkuperäisen budjetin mukaan, valtionosuudet ylittyivät reilusti.

Vaikka tilinpäätös on ylijäämäinen, kurottavaa alijäämää jää edelleen. Koska ylijäämä vuodelta 2020 on kertaerien tulosta, talouden sopeuttamista tulee jatkaa valtuuston hyväksymän ohjelman mukaisesti vielä vuoteen 2023 saakka.

Ajankohtainen asia on Savon kuituverkko Oy:n osakkeiden myynti Adola Oy:lle, joka on tehnyt osakkeista yhtiön hallituksen jo hyväksymän ostotarjouksen. Kiuruvedellä asia tulee päätöksentekoon hallituksessa ja kaupunginvaltuustossa 22.3. Osakekaupassa kaupunki saa sijoittamansa pääomat luovutusvoiton kera takaisin. Adolan osaomistaja on Cinia Oy, jonka taas omistavat Suomen valtio ja kaksi kotimaista vakuutusyhtiötä. Adola on ilmoittanut tavoitteekseen edistää ja jatkaa kuiturakentamista maakunnassa.  Yhtylä-Kairikko ja Hovin kuituverkot tulevat kaupungin, eivät Adolan omistukseen. Savon kuituverkko Oy yhtiönä jatkaa ja on ilmoittanut pitävänsä sopimuksistaan ja sitoumuksistaan kiinni omistajavaihdoksesta huolimatta. Kauppa on kaupungin kannalta hyvä ja toivon myönteisiä ja rakentavia päätöksiä muistakin myyjäkunnista.

Jarmo Muiniekka

kaupunginjohtaja