Rajoituksen väljenevät sopivasti kesäksi

Jarmo Muiniekka

Kiuruvesi-lehden sivut

Pandemia teki arkielämästämme hyvin poikkeuksellisen monilla arkielämän rajoituksilla. Nyt kesän koittaessa on enin osa pandemiarajoituksista poistettu eikä valmiuslaki ole enää voimassa. Ravintoloiden aukioloa on vapautettu jo kesäkuun alusta lukien. Matkustaminen vapautuu asteittain. Kokoontumisrajoitukset väljentyvät.

Ikäihmisten asumispalveluissa rajoitteet ovat yhä päällä. Lähtökohta on Ylä-Savon SOTE: n mukaan se, että tapaamiset asumispalveluissa ovat kiellettyjä. Mutta tapauskohtaisesti harkiten eri yksiköissä tapaamiset voivat olla mahdollisia. Omaisia voi tavata asumispalveluissa ulkona ja suovälinein varustautuneena. Sisätiloissa tapaamiset eivät edelleenkään ole mahdollisia. Ennen vierailua kannattaa ottaa etukäteen selvää ao. asumisyksiköstä,  miten tulee toimitaan.

Kun matkustaminen vapautuu, riski tartuntaan kasvaa. Vielä on syytä noudattaa perusohjeita kaikille kansalaisille; pidä etäisyyttä, pese käsiä, jos tunnet flunssan oireita pysy kotona ja hakeudu testiin. Näin siitä huolimatta, että meidän seudulla ei ole ollut pariin kuukauteen uusia tartuntoja. Terveydenhuoltomme palaa normaaliin arkeen. Emmekä kukaan halua kokea taudin toista aaltoa. Tässäkin kannattaa seurata viranomaisten tiedottamista mm. Ylä-Savon SOTE: n kotivivuilta.

Meillä Kiuruvedellä näkyvä takaisku on vuotuisen Iskelmäviikon siirtyminen vuodelle 2021. Tapahtuma toi heinäkuuhun vilinää niin iskelmäareenalle kuin kauppoihin ja muihin palvelupisteisiin. Paljon jää Kiuruveden katukuvasta puuttumaan tänä kesänä, mutta vuoden päästä sitten juhlimme kaksin verroin.  Samoin muutkin tutut seudulliset heinäkuulle ajoitetut kesätapahtumat siirtyvät myöhempään. Elokuun tapahtumien osalta onnistuminen on vielä mahdollista.

Kesäaika vuosilomineen näkyy kaupungin palvelutarjonnassa. Esimerkiksi kirjasto ei ole lainaajille avoinna. Rakennusvalvonnassa on lomien vuoksi heinäkuussa tauko lupapäätöksissä. Uimahalli palaa normaaleihin aukioloihin vasta elokuun alusta. Kannattaa katsoa kaupungin kotisivuilta palvelujen aukioloajat turhan vaivan välttämiseksi.

Kaupunki on käynnistänyt toimet joilla saadaan valokuitupalvelut taajamassa tarvitsevien ulottuville. Nyt on oikea aika tehdä liittymätilaus ja varmistaa pätkimätön ja nopea yhteys. Työ alkaa Yhtylä - Kairikko alueelta. Tarve on ilmeinen ja tuli todistettua myös pandemian aikaan, kun itse kukin opiskeli uusia yhteydenpidon verkkopohjaisia muotoa. Kun ovelta ovelle myyjä Mika voi kolkuttaa ovelle, kannattaa avata. Syksyllä haetaan rahoitus Hovin alueen kuituverkolle.

Toivotan kaupungin puolesta kaikille kaupunkilaisille, yrittäjille ja tuottajille hyvää kesää.


Jarmo Muiniekka, kaupunginjohtaja
040 641 6603, jarmo.muiniekka(at)kiuruvesi.fi