Siirry sisältöön

Talouden tasapainotuksesta

Jarmo Muiniekka

Kiuruvesi-lehden sivut

Kiuruvesi lehti 5.5.2021

Uskoa tulevaisuuteen

Oli ilahduttavaa lukea Kiuruvesi-lehdessä nuorten ajatuksia kotikaupunkimme tulevaisuuden näkymistä Ylä-Savon Veturin järjestämästä kirjoituskilpailusta lukiolaisille. Kirjoituksista huokui nuorten tulevaisuuden usko. Kiuruvesi nähtiin julkaistuissa kirjoituksissa ympäristöystävällisenä hyvien nuorten - ja perhepalvelujen kaupunkina. Nuorten kuuluukin hakea kokemuksia muualta maailmasta, mutta jos kotiseutu on sydäntä lähellä, niin jääminen tai paluu on helpompaa. Nuorten näkemyksiin on helppo yhtyä. Kernaasti olisin lukenut kirjoituksia enemmänkin.

Opiskelumahdollisuudet seudullamme ovat varsin hyvät. Ammatillisen koulutuksen tarjontaa on seudullamme ammattikorkeakoulutukintoon saakka.  Hingunniemen hieno hevoskampus houkuttelee opiskelijoita ympäri Suomea. Opiskelumahdollisuudet ovat myös aikuisopiskelijalle hyvät. Vastikään alkoi lähiopetuksena lähihoitajakoulutus Kiuruvedelle ja ilahduttavasti terhakka opiskelijaryhmä on jo työnsä aloittanut. Hoiva – ja hoitoala tulee jatkossakin tarjoamaan uusia työmahdollisuuksia. Kun seutukuntamme on yhteistä työssäkäyntialuetta, ovat opintojen jälkeiset työmahdollisuudet entistäkin laajemmat ja valinnanvaraa on.

Kuntaan muuttajia oli tammi-maaliskuussa kuluvana vuonna 50 henkilöä. Oli lähtijöitäkin, 61 henkilöä, mutta vaikka väki vähenee, kannattaa huomata, että myös uusia kuntaan tulijoita on koko ajan. Kiuruvesi ei ole yksin lähtömuuttoaluetta.  Tulijoita tarvitaan. Kaikki uudet kuntalaiset ovat lämpimästi tervetulleita Kiuruvedelle. Syntyneitä oli tammi-maaliskuussa 14.

Työllisyystilanne on Kiuruvedellä parempi kuin koskaan. Avoimia työpaikkoja TE-palvelujen sivuilla on Kiuruvedellä 39. Työtä on tarjolla monipuolisesti eri toimialoille. Niin teollisuuteen kuin palvelualoille. Niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille. Näiden työpaikkojen markkinointia kaupungin täytyy edistää.

Toivottavasti kaikkiin avoimiin paikkoihin löytyy hakijoita ja tekijöitä. Ja että tekijät asettuisivat asumaan Kiuruvedelle hyvien kaupallisten ja julkisten palvelujen äärelle. Kiurunkulma auttaa tulijaa alkuun asuntoasioissa. Päivähoitopaikka järjestyy yksityiseltä tai kaupungin tarjoamana. Haasteena on pätevän työvoiman saatavuus tulevaisuudessa, kun ikäluokat pienenevät ja työmarkkinoilta poistuu ihmisiä eläkkeelle enemmän kuin työmarkkinoille tulee. Siksi tarvitsemme seudullemme myös työperäistä maahanmuuttoa.

Maito- ja luomupitäjä Kiuruvesi haluaa olla kärjessä biotaloudessa. Maito- ja lihatilamme tuottavat biokaasun raaka-ainetta yllin kyllin. Tuotamme paitsi kotimaista puhdasta ruokaa, sen sivutuotteena arvokasta energia raaka-ainetta. Kiuruveden aloitteesta syntynyt Ylä-Savoon painottuva FarmGas PS-2 hanke juuri tähtää tilakaasun talteenottoon ja jalostukseen, mieluiten liikennepolttoaineeksi.

Maakuntaliitto valmistelee päivitystä tuulivoimamaakuntakaavaan. Myös Kiuruvedeltä näyttää luoteiskulmalta löytyvän tuotantoon soveltuvia tuulipotentiaalisia alueita. Yhdessä biotalous ja tuulienergia tuntuisivat istuvan hyvin Kiuruveden Luomu-Suomen pääkaupunki imagoon.

Tietoliikenneyhteydet kehittyvät. Valokuiturakentaminen käynnistyy Yhtylä – Kairikko alueella pian. Hovin alueella on kuituliittymien markkinointi käynnissä. Pyhäjärven rajalla Pyhänet rakentaa haja-alueelle kuituverkkoa tilaajina maatiloja, yrityksiä ja kotitalouksia. Edistyneet tietoliikenneverkot ovat tulevaisuuttaa ja mahdollistavat elämisen ja yrittämisen myös haja-asutusalueella. Ja ympäristö kiittää.

Kaikkea tätä ja paljon muuta on toimelias Kiuruvesi jo nyt ja tulevaisuudessa.

 Jarmo Muiniekka

kaupunginjohtaja