Siirry sisältöön

kaupunginjohtajan kynästä

Juha-Pekka Rusanen

Kiuruvesi-lehden sivut

KAUPUNGINJOHTAJAN AJANKOHTAISKATSAUS 

Kiuruveden kaupungin tilinpäätös osoittaa 951.093,23 euroa ylijäämää vuodelta 2022. Taloudellisen puskurin tekeminen on tässä tilanteessa välttämätöntä, sillä kaupungilla on edessään mittavat investoinnit seuraavien vuosien aikana. Lisäksi näköpiirissä on, että valtion taloudellinen ruuvi kiristyy tulevien vuosien aikana.

Tätä taustaa vasten on myös äärimmäisen tärkeää, että monet kaupungin elinvoimahankkeet etenevät positiivisessa myötätuulessa, sillä kasvava verokertymä mahdollistaisi kattamaan suuremmat taloudelliset poistot pitkällä aikavälillä. Kiuruvedelle on suunnitteilla Suomen suurin biokaasulaitos. Lisäksi vireillä on useita tuulivoimahankkeita.  

Vaikka tulevaisuuden näkymät ovat sumuiset, selviämme näistäkin haasteista yhdessä. Arvioin, että seuraavien vuosien aikana punnitaan Kiuruvesi-henki. Olen kuitenkin vakuuttunut, että Pohjois-Savon yrittäjäystävällisimpänä kuntana pystymme tekemään tarvittavat ratkaisut.  

Vuosi 2022 oli Kiuruveden kaupungille ja kaikille Suomen kunnille täyteläinen ja työntäyteinen. Työnsarkaa riitti paljon esimerkiksi hyvinvointialueuudistuksen myötä. Valmistelutyö ja monen asian pähkäily ulottui kuntatasolle. Haluan lausua suuret kiitokset Kiuruveden kaupungin viranhaltijoille, henkilöstölle ja päättäjille tehdystä työstä – jokainen on joutunut venymään tässä muutostilanteessa. Lisäksi kärsivällisyyttä on vaadittu. 

Hyvinvointialueuudistuksella on vaikutuksia moneen tukipalveluun, kuten esimerkiksi ruokahuoltoon ja sen järjestämiseen. Kiuruveden kaupungin kannalta merkittävä linjaus tehtiin vuonna 2022, kun kaupunki teki päätöksen ruokahuollon siirtämisestä Servica Oy:lle vuoden 2023 alusta lukien. Tämä oli ainut vaihtoehto turvata nykyiset työpaikat Kiuruvedellä sekä keskuskeittiön täysimääräinen toiminta. Muissa ratkaisuissa työpaikat olisivat siirtyneet kauemmaksi ja keskuskeittiön toiminta olisi jäänyt vajaakäytölle. 

Lisäksi vuonna 2022 kaupunkiorganisaatiota työllisti Ylä-Savon sotekuntayhtymän purkuun liittyvät asiat. Haluan lausua kiitokset naapurikuntien edustajille ja valmistelijoille, että löysimme yhteisen ratkaisun ympäristöterveydenhuollon ja ympäristönsuojelun palvelujen järjestämisestä. Myös Ylä-Savon sotekuntayhtymän yhteisesti omistamista kiinteistöistä löydettiin ratkaisu, kun Iisalmen kaupunki päätti yhteisten keskustelujen jälkeen lunastaa sairaalakiinteistöt kokonaisuudessaan itselleen.  

Hyvinvointialueuudistuksen lisäksi Ukrainan sota on vaikuttanut Kiuruveden kaupungin arkeen ja elämään. Kiuruveden kaupunki on esimerkiksi kantanut oman vastuunsa ukrainalaisten vastaanottamisesta kuntamallin mukaisesti. Tässä työssä seurakuntien ja vapaaehtoisten rooli on ollut merkittävä. Vapaaehtoiset ovat olleet iso apu esimerkiksi asuntojen kalustamisessa. Haluan lausua suuret kiitokset kaikille, jotka ovat monin eri tavoin osallistuneet ukrainalaisten kotoutumiseen Kiuruvedelle.  

Kiuruvesi on vuoden aikana saanut myös paljon valtakunnallista huomiota. Yksi isoimmista jutuista oli Aamulypsy Areena maaliskuussa 2022. Tämä tapahtuma saavutti runsaasti huomiota ja kiitosta eri tahoilta. Lisäksi Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen tituleerasi Kiuruvettä Suomen villeimmäksi kunnaksi keväällä 2022. Positiivista huomiota sai myös Suomen suurin torjkokkous keväällä 2022. Positiivista oli myös se, että Kiuruveden Iskelmäviikko tapahtuma teki kesällä 2022 yleisöennätyksen.  

Kaupungin yrittäjämyönteisyys on myös parantunut. Tässä merkittävässä roolissa on ollut elinkeinojaosto, kaupungin luottamushenkilöjohto ja koko kaupunkiorganisaatio. Yhteistyö yrittäjien, yrittäjäjärjestön ja tuottajajärjestön kanssa on mutkatonta ja sujuvaa. Tämä noteerattiin myös valtakunnan tasolla, sillä Kiuruveden kaupunki on Pohjois-Savon yrittäjämyönteisin kunta vuonna 2022. Tämä kannustakoon meitä jatkamaan määrätietoista työtä Kiuruveden elinvoiman vahvistamiseksi.  

Kun miettii kokonaisuudessaan vuotta 2022, voi olla kiitollisin mielin. Vaikka kaupungin viranhaltijajohto, henkilöstö ja luottamushenkilöt ovat joutuneet venymään, olemme onnistuneet mielestäni kaupungin kehittämistyössä enemmän kuin hyvin.  

Kuntalaiset ja eri järjestöt ovat tehneet merkittävää ja tärkeää työtä koko kaupunkiyhteisön hyväksi, mikä ansaitsee kiitokset. Kiuruvesi on ihmisten yhteisö. Kaupunki olemme me. Ja me teemme kaupungin – yhdessä.  

Kiuruvedellä 09.03.2023 

Juha-Pekka Rusanen 

Kiuruveden kaupunginjohtaja