Korona-viruksen torjunta sulkee palveluja, koulut siirtyvät etäopetukseen

Jarmo Muiniekka

Kiuruvesi-lehden sivut

Valtioneuvoston ja eduskunnan päätöksillä Suomi siirtyy valmiuslain käyttöönoton myötä poikkeusoloihin. Tavoitteen on hidastaa Korona-viruksen aiheuttamien infektioiden etenemistä ja turvata terveydenhuollon palvelut riskiryhmään kuuluville, ennen kaikkea ikäihmisille joilla on monia perussairauksia. Maanantaina valtioneuvosto ilmoitti koulujen ja muiden kunnallisten palvelujen sulkemisesta.  Eilen hallitus ilmoitti valmiuslain käyttöönotosta, joka puolestaan mm. sulkee Suomen rajaliikenteen tavarakuljetuksia lukuun ottamatta.  Nämä poikkeusolot vaikuttavat monin tavoin kuntalaistemme arkeen.

Kiuruveden valmiusjohtoryhmä päätöksellä lukio siirtyi etäopetukseen tiistaista 17.3.2020 alkaen perjantaihin 20.3.2020 saakka. Perusteena toimenpiteelle on ylioppilaskirjoitusten häiriötön turvaaminen, joille kuluva viikko on juuri kriittisin. Opiskelija saa ohjeet Wilman kautta ja työskentely tapahtuu digitaalisilla alustoilla.

Perusopetus siirtyy eskari 1-3 luokkien yhteiskunnan kriittisissä ammateissa toimivien huoltajien (laajasti tulkittuna) lapsia lukuun ottamatta etäopetukseen 18.3.2020 alkaen.

Kaupungin palvelut ovat pääosin suljettu. Kirjasto (myös omatoimikirjasto), kulttuuritalo, nuorisotalo, uimahalli, liikunta- ja kunto - ja voimailusali ovat suljettuja 13.4.2020 saakka. Samoin kaikki kaupungin järjestämät ja tuottamat ohjatut liikuntaryhmät ja harrasteryhmät on keskeytetty niin ikään 13.4.2020 saakka. Kaupungin järjestämät isot tapahtumat on peruutettu koko keväältä. Valtioneuvostohan kielsi päätöksellään kaikki jo 10 henkilöä ja enemmän kokoontumiset.

Kaupungintalon ovet on suljettu, joten viranhaltijoita pitää tavoitella soittamalla tai sähköpostilla.

Varhaiskasvatus/päivähoito sen sijaan toimii. Mutta vanhempia kehotetaan ottamaan lapsi/lapset kotihoitoon jos suinkin on mahdollista.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymällä on seutukunnalla vastuu varsinaisen pandemian edellyttämistä toimista. SOTE kieltää vierailut vanhusten palvelukeskuksiin joten yhteydenpito tulee hoitaa puhelimitse.

Tekniset palvelut ja yleishallinnon palvelut toimivat viranhaltijavoimin. Valmiustoimet eivät vaikuta esim. vesihuollon tai jätevesihuollon toimintaan.  Kunnan toiminnan kannalta välttämättömät toimielinten kokoukset pidetään, mutta mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksien avulla. Kaupungin henkilökunta on saanut ohjeet kuinka toimia, jos ilmenee hengitystieoireita. Lievissä oireissa esimies voi myöntää epidemia tilanteessa sairauslomaa enintään 5 päivää. Jos oireet ovat vakavat, tulee ottaa yhteys työterveyshuoltoon.

Kaupunki tiedottaa kuntalaisille kotisivujen www.kiuruvesi.fi kautta. Sivuja päivitetään aina kun muutoksia tulee, joten sivuja kannattaa seurata.

Kaupungin puolesta toivon, että haja-alueella ja taajamassa yksin asuvien ikäihmisten tilanteesta pidetään huolta yhteisöllisesti ja heitä autetaan naapureiden tai tuttavaverkostojen kautta  tarvittaessa esimerkiksi kaupassa asioinnissa. Kaikki ikäihmiset kun eivät ole kotipalvelujen piirissä. Yhteisvastuullisuutta siis tarvitaan.

Tartuntojen torjuntatoimet aiheuttavat paikkakunnan yrityksille suuria taloudellisia menetyksiä. Tähän mennessä on tiedossa että lounaspalveluja tarjoavat yritykset sulkevat kokonaan ovensa, yksinkertaisesti siksi että asiakkaita ei ole. Ostetaan paikkakunnalta se mitä tarvitaan, sillä jo autamme osaltamme yrittäjiä pahimman yli.

Mutta hamstraamiseen ei ole mitään tarvetta. Vähittäiskaupan tavarantoimituslogistiikka toimii. Elintarvikkeita ja muita kodin tarvikkeita kyllä riittää kaupoissa. Kaupat ovat auki ihan normaalisti eikä kauppa-asiointiin ole mitään esteitä. Toki pitää käyttää omaa tervettä järkeä. Jos tunnet hengitystieoireita pysy kotona. Jos olet terve, voit liikkua ja ulkoilla mutta vältä lähikontakteja ja ennen kaikkea pidä huolta käsihygieniasta, pese käsiä ja pidä vaikka hanskoja kädessä esim. kaupassa asioidessa.
Kyllä Kiuruvesi ja me tästä selviämme yhteisin ponnistuksin, olemme selvinneet pahemmistakin paikoista.Jarmo Muiniekka, kaupunginjohtaja
040 641 6603, jarmo.muiniekka(at)kiuruvesi.fi