Valoa ikkunoissa

Jarmo Muiniekka

julkaistu Kiuruvesi-lehdessä 2.1.2020
Kiuruvesi-lehden sivut

Vielä kesällä käytiin keskustelua tyhjistä liiketiloista ydinkeskustassa. Nyt vuoden vaihteessa tilanne on oleellisesti parantunut ja kaupungin keskustan yleisilme on kohentunut. Kiitos ja kumarrus omille aktiivisille yrittäjillemme, jotka hankkivat kiinteistöt omistukseensa ja laittoivat tuulemaan. Elon kiinteistöön on jo muuttanut Kiuruveden Apteekki ja Satuhelmi. Pian alku vuodesta vaatekauppa Hannu muuttaa uudella paikallee tiloihin. Rapiksen liikekiinteistö oli jo aiemmin syksyllä saanut vuokralaiset Autotarvike oy:stä. Uskon että Peltolan-aukion ympärille löytyy vapautuneisiin tiloihin vuokralaiset.

Entinen valtion virastotalo herää henkiin vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen. Rakennuksen julkisivu- ja kattorakenteet sekä huoneistojärjestelyt uudistuvat. Pitopalveluyritys Luna avaa piakkoin uuden ravintolan entisiin Pikku-Kiurun tiloihin. Yrittäjä Jarkko Riikonen suunnittelee kiinteistöön vuokra-asuntoja ennen kaikkea senioriväestömme tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Tässä tarkoituksessa yritys käynnistää kuntalaisille suunnatun kyselyn, jolla kartoitetaan kiinnostusta senioriasuntoihin. Kysely toteutetaan vuoden vaihteen jälkeen nettipohjaisena ja paperikyselynä. Nettikyselyyn pääsee vastaamaan kaupungin ja Rapis oy:n verkkosivujen kautta. Toivon, että kyselyyn vastataan aktiivisesti. Seniori-ikäisille suunniteltujen ja keskeisellä paikalla sijaitsevien vuokrakotien tarve on tunnistettu yhdessä Ylä-Savon sote kuntayhtymän kanssa. Väestömme ikääntyy ja tarvitaan esteettömiä vuokrakoteja läheltä palveluja.  

Mutta ei tässä vielä kaikki. Ylä-Savon Osuuspankki on päättänyt käynnistää nykyisen pankin pankki- ja asuinkiinteistö osalta kiinteistöselvityksen. Alun perin 50-luvulta oleva kiinteistö ja myöhempi laajennus kaipaavat peruskorjausta kaikin puolin. Pankkitoiminta nyt ja tulevaisuudessa tarvitsee vähemmän asiakastilaa kun palvelut ovat jo siirtyneet pääosin verkkoon. Hanke on haasteellinen, onhan pankin kiinteistössä myös asuntoja, jotka nekin tulisi peruskorjata. Päästäänkö kalliilla peruskorjauksella nykyisen pankkitoiminnan ja asumisen vaatimuksiin? Ehkä ei.  Vaihtoehtoina pankki on pohtinut nykyisen kiinteistön purkamista ja kokonaan uuden liike- ja asuintalon rakentamista oivallisesti sijaitsevalle tontille. Jos ratkaisu kallistuu uudisrakennukseen, toteutukseen tarvitaan muitakin tahoja, pankki haluaa keskittyä ydinosaamiseensa ja asuntojen, vuokra- tai omistusasuntojen, osalta tarvitaan kumppaneita. Tärkeintä kuitenkin on, että Ylä-Savon Osuuspankin lähtökohtana on pysyä ja kehittää toimintaansa täällä Kiuruvedellä.

Kaikki edellä mainitut hankkeet ovat yrittäjävetoisia Kiuruveden tulevaisuushankkeita. Kaupungilla ei ole välitöntä roolia hankkeissa, mutta asumisen vaihtoehtojen tarjonta kaupunkiin muuttaville on varmasti myös kaupungin intressissä oli sitten kyseessä seniorikodit, muut vuokra-asunnot tai uudisrakennus omistushankkeet. Uudisrakennushankkeita ei ole Kiuruvedellä nähty sen jälkeen kun uusin vuokratalo Asematie 8 :n valmistui. Kaupunki kehittyy investoinneilla. Yrittäjämme ovat panneet hihat heilumaan.


Jarmo Muiniekka, kaupunginjohtaja
040 641 6603, jarmo.muiniekka(at)kiuruvesi.fi