Kiuruveden kaupungin taival lähi- ja luomuruuan käyttäjänä ja puolestapuhujana alkaa jo 1990-luvulta, mutta vahvemmin lähi- ja luomuruokaan on ruvettu panostamaan vuonna 2000, jolloin Kiuruveden koko kouluruokailuhenkilöstö on käynyt Suonenjoen luomukeittiökurssin. Tästä koulutuksesta varsinaisesti alkoi Kiuruveden lähi- ja luomuruuan kehittäminen.
Varsinaisen päätöksen lähi- ja luomuruuan käytöstä Kiuruveden kaupungin kouluissa teki opetuslautakunta, mutta myöhemmin kaupunginvaltuusto on edistänyt ja tukenut lähiruuan käyttöä ottamalla lähi- ja luomuruuan yhdeksi kaupunkistrategian painopistealueeksi. Näin Kiuruveden kaupunki on ollut edelläkävijänä toteuttamassa Jorma Ollilan maabrändityöryhmän ehdotusta, jonka mukaan Suomessa tulisi lisätä luomutuotantoa radikaalisti.
Kaupunkistrategian mukaisesti lähi- ja luomuruuan osuutta on viime aikoina lisätty myös kaupungin koko ruokapalveluissa eli myös päiväkotilapsille, koti- tai laitoshoidossa oleville vanhuksille sekä terveyskeskuksen asiakkaille tarjotaan yhä enenevässä määrin lähi- ja luomuruokaa. Lähituotteiden osuuden lisääminen tälläkin palvelusektorilla tapahtuu pikku hiljaa niin, että myös tuottajat pystyvät tuottamaan meille sekä määrällisesti että jalostusasteeltaan sen, mitä kaupungin ruokapalvelutuotanto tarvitsee.