Vuorohoidolla tarkoitetaan varhaiskasvatusta, jota tarjotaan iltaisin, viikonloppuisin tai ympärivuorokautisesti. Vuorohoito ei kuulu subjektiivisen oikeuden piiriin. Vuorohoitoa järjestetään vanhempien työstä tai opiskelusta johtuvan säännöllisen tarpeen mukaan arkisin tai viikonloppuisin  klo 18-06.00 välisenä aikana. Aukiolojen suunnittelun perustana ovat ennakkoon ilmoitetut lasten hoitoajat. 
Huomioitavaa vuorohoidosta

Lapsen hoitoajat

Vuorohoitoa järjestetään ennalta ilmoitettujen hoitoaikavarausten perusteella. Lapsen hoitoajat on ilmoitettava erillisellä hoitoaikalistalla heti vanhempien/puolisoiden työvuorojen selvittyä, mutta viimeistään viikkoa ennen perjantaina. Tällöin henkilökunnan työvuorolistat muokataan ja vahvistetaan lasten hoitoaikojen perusteella.

Hoitoaikavarauksiin em. ajankohdan jälkeen tulleita muutoksia (koskien hoitoaikoja klo 17 - 6.30) voidaan ottaa vastaan päiväkodinjohtajan harkinnan jälkeen vain, jos kyseiseen kellonaikaan on varattu työntekijä/työntekijöitä ja ryhmässä on tilaa huomioiden päivähoitoasetuksen 6 § 1 momentin mukainen lasten ja henkilöstön välinen suhdeluku.

Jos lapsi on poissa päivähoidosta sairastumisen tai muun syyn vuoksi, pyydämme vanhempia ilmoittamaan siitä niin pian kuin mahdollista. HOITOAIKOJEN MUUTOKSISTA JA PERUUTUKSISTA ON ILMOITETTAVA MAHDOLLISIMMAN PIAN!

Hoitoaikojen ilmoittaminen sähköisesti

Voit ilmoittaa lapsesi hoitoaikavarauksen vuorohoitoon sähköpostilla. Täytä vuorohoidon hoitoajoista ilmoittaminen lomake ja lähetä sähköpostin liitteenä hoitopaikkaan.

 1. Avaa doc-tiedostona oleva vuorohoidon hoitoajoista ilmoittaminen-lomake.
   
 2. Täytä lomakkeeseen lapsen hoitoajat sekä huoltajien/puolisoiden työajat. Muista merkitä lapsen nimi! Tallenna lomake koneellesi.

 3. Lähetä lomake liitetiedostona osoitteeseen:

  Vuorohoito:
  KiuruvedenSatumetsa.Pikkupääsky(at)kiuruvesi.fi (kaikki vuorohoitoa tarvitsevat lapset)

  Päiväryhmät:
     
  KiuruvedenSatumetsa.Sirkut(at)kiuruvesi.fi
  KiuruvedenSatumetsa.Tiaiset(at)kiuruvesi.fi

  Saat kuittauksen sähköpostiisi, kun viestisi on vastaanotettu päiväkodilla.
  HUOM! Sähköpostiosoite on vain hoitoaikalistojen lähettämistä varten!

  Muistathan ilmoittaa hoitoajat AINA VIIKKOA ENNEN PERJANTAINA! Jos et ole saanut kuittausta sähköpostiisi siihen mennessä, varmista päiväkodilta, että viestisi on tullut perille. Hoitoaikoihin tulevista muutoksista tulee ilmoittaa heti puhelimitse Muksulaan.

  HUOLEHDITHAN, ETTÄ HOITOVARAUKSESI ON VOIMASSA. Myöhässä tulleista varauksista päätöksen tekeee päiväkodin johtaja (koskien hoitoa klo 17 - 7.00 ja viikonloppuna). Uusi hoitovaraus onnistuu tällöin vain, jos ryhmässä on tilaa ja riittävästi henkilökuntaa.
Lomakkeet

vuorohoidon hoitoajoista ilmoittaminen

Lapsen hoitoaikavaraukset on tehtävä viimeistään viikkoa aikaisemmin perjantaina.

Kaikki tiedot
Lataa lomake

Lapsen haku päiväkodista iltaisin

Lapsen iltavuoron on päätyttävä viimeistään klo 22- 22.30 ja alle 3-vuotiailla klo 21.00. Tarpeen jatkuessa pidempään lapsi voi jäädä päiväkotiin yöhoitoon.

Iltahoidon jatkuessa em. rajoihin saakka huomioidaan myös lapsen saaman yöunen pituus, eli seuraavan aamun herätysajankohta on ratkaiseva. Iltahoidon jatkuessa em. rajoihin saakka lapsella tulee olla vapaapäivä tai esim. iltavuoro, jolloin hän saa nukkua pidempään. Jos myöhäistä iltahakua seuraa aamuherätys (liian lyhyt yöni), lapsi voi jäädä päiväkotiin yöhoitoon. Lapselle tulisi turvata minimissään 8-10 tunnin yöunet. Unentarve vaihtelee yksilöllisesti ja eri ikäkausina, viisivuotiaalla se on n. 10 – 12 tuntia vuorokaudessa.

Muuta huomioitavaa vuorohoidossa

 
Lapsen ei tulisi sopeutua vuorotyön aiheuttamaan epäsäännölliseen vuorokausirytmiin, vaan lapselle tulisi mahdollisuuksien mukaan turvata hänen kehityksensä kannalta tärkeä säännöllinen päivärytmi. Tämä on haastavaa vanhemmille, eikä voi toteutua ilman vanhempien panostusta ja asian tiedostamista.


Vanhempien tulee myös huomioida lapsen oikeus saada vapaapäiviä. Lapsen vapaapäivät aikuisten työvuorojen mukaan saattavat jäädä toteutumatta esimerkiksi silloin kun lapsi asuu toisen huoltajan luona (esim. isän vapaapäivinä lapsi on äidin luona, jolloin äidillä on työvuorot) tai lapsen osallistuessa vapaapäivänä erilliseen esiopetukseen. Huoltajien onkin tärkeää tehdä yhteistyötä myös lapsen vapaapäivien turvaamiseksi. ihanteellista olisi se, että lapsella on viisi hoitopäivää ja kaksi vapaapäivää viikossa, mutta se ei useinkaan ole mahdollista vuorohoidossa. Hyvin yleistä on ns. seitsemän päivän hoitoputki, jonka jälkeen lapsella on vapaapäiviä. Lapsella olisi hyvä olla vapaata vähintään noin kahdeksan päivää kuukaudessa.

Hoitopäivä on lapselle ”työpäivä”. Vaikka lapsi viihtyy päivähoidossa ja toiminta on lapsilähtöistä ja kehittävää, lapsi kuitenkin väsyy hoitopäivän aikana touhusta ja ryhmässä olosta eri tavoin kuin kotipäivinä. Lapsi tarvitsee tietenkin myös omien vanhempiensa kanssa vietettyä aikaa mahdollisimman paljon! Vuorohoidon epäsäännöllisyys ja suuret muutokset arjen rytmissä kuorittavat lasta vielä enemmän kuin ns. päiväryhmissä.

Lasten päivähoitoasetuksen mukaan lapsen hoitoaika ei saisi yleensä jatkua pidempään kuin kymmenen tuntia vuorokaudessa. Vuorohoidossa tuntirajoitusta ei voi sellaisenaan soveltaa, eikä hoitojaksojen pituudelle ole määritelty normeja. Pitkän hoitojakson aikana lasta ehtii hoitaa monta eri aikuista, mikä on rankkaa etenkin pienelle lapselle. Myös kaverisuhteiden ylläpitäminen on hankalampaa lapsiryhmän koostumuksen vaihdellessa.