Hyötyjätteet

Hyötyjätteillä käsitetään niitä jätteitä, joita voidaan hyödyntää kierrätyksen keinoin. Näitä jätteitä ovat mm paperi, kartonki, metallit ja lasi. RINKI OY ja Ylä-Savon Jätehuolto Oy ylläpitävät hyötyjätteiden keräykseen tarkoitettuja ekopisteitä Kiuruveden kaupungin taajama- ja hajasutusalueilla.

JÄTEASEMA ON SULJETTU POIKKEUKSELLISESTI

TORSTAINA 6.12.2018, MAANANTAINA 24.12.2018 JA MAANANTAINA 31.12.2018.   

TOIVOTAMME HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA KAIKILLE!

 

Jätteet järjestykseen jouluna!

http://www.ylasavonjatehuolto.fi/media/liitetiedostot/tietopankki/oppaat_ja_esitteet/joulun-jatteet-2018.pdf

Ylä-Savon jätekeskuksen ja muiden jäteasemien poikkeukselliset aukioloajat:

http://www.ylasavonjatehuolto.fi/uutiset/yla-savon-jatekeskuksen-ja-jateasemien-poikkeuksellisia-aukioloaikoja-joulu-tammikuussa.html

 

     

 

 

 

 

Kinkkutemppu kierrättää taas!

Joulun paistinrasvat polttoaineeksi

Kinkkutemppu piristää kolmannen kerran suomalaisten joulunviettoa tavoitteenaan kerätä ja kierrättää ennätysmäärä paistinrasvaa. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tempauksella havainnollistetaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja säästetään sekä viemäriputkistoa että ympäristöä.

Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtaisa määrä rasvajätettä. Putkiston tukkeutumisen välttämiseksi paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, vaan ne tulee laittaa ensisijaisesti biojätteeseen tai jos tämä ei ole mahdollista, sekajätteeseen.

Paistinrasvoille on keksitty myös hyödyllisempää käyttöä: niistä voidaan valmistaa uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % perinteiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna. Kotitaloudet pääsevät kokemaan kiertotalouden helppouden pakkaamalla käytetyt paistinrasvat kartonkitölkkeihin ja tuomalla ne keräyspaikkoihin. Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat keräyspaikoilta Honkajoelle käsiteltäväksi ja tämän jälkeen Nesteen Porvoon jalostamolle, jossa rasvaa hyödynnetään uusiutuvan dieselin raaka-aineena. Yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä.

Kinkkutemppu haastaa mukaan kaikki suomalaiset! Tavoitteena on tuplata edellisvuoden osallistujamäärä ja saada mukaan 300 000 kotitaloutta. Keräysaika on 20.12.2018–7.1.2019 ja kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Kinkkutempun lahjoituksista, hyvää tekevästä voimasta, viemäriputkia ja luontoa säästävästä toiminnasta, sekä suomalaisesta kierrätysosaamisesta voit lukea lisää kampanjan sivuilta osoitteesta www.kinkkutemppu.fi ja https://fi-fi.facebook.com/kinkkutemppu/ .

Vaaralliset jätteet
Vaaralliset jätteet ovat myrkyllisyytensä tai muun laatunsa vuoksi vaikeasti vaarattomaksi tehtäviä tai käsiteltäviä taikka muutoin ympäristölle haitallisia jätteitä. Yksityiset henkilöt voivat tuoda vaaralliset jätteet maksutta Kiuruveden jäteasemalle. HUOM! Yritysten vaaralliset jätteet on toimitettava suoraan vaarallisten jätteiden käsittelyluvan saaneeseen laitokseen tai Ylä-Savon jätekeskukseen.
 

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Elokuusta 2005 lähtien kaikki sähkö- ja elektroniikkalaitteet tulee toimittaa tuottajayhteisöjen osoittamiin keräyspisteisiin. Vastuu kodintekniikan kierrätyksestä siirtyy tällöin kunnilta laitteiden tuottajila, eli maahantuojille ja valmistajille. Sähköromut otetaan vastaan veloituksetta. Keräyspisteisiin voi palauttaa sähkö- ja elektroniikka laitteita aina jääkaapista pesukoneeseen ja televisiosta kahvinkeittimiin. Ylimääräiset osat kuten pölynimurin pussit tulee poistaa. Turvallisuusyistä vain kokonaiset laitteet otetaan vastaan.

Kiuruveden kaupunki on järjestänyt yhteistyössä Ylä- Savon Jätehuolto Oy:n kanssa ongelmajäte sekä sähkö- ja elektroniikka romun vastaanottopisteen, joka sijaitsee Kirkkoharjuntie 36:ssa. Vastaanottopiste on auki maanantaina klo 7.30 - 12.30 ja torstaina klo 12.00 - 17.00.

Muita jätteiden vastaanottopaikkoja
Ajoneuvojen renkaat: renkaita  myyvät liikkeet, Kuusakoski Oy
Betoni- ja tiilijäte: Ylä-Savon jätekeskus, Romulux
Biojäte (ruuantähteet yms.): kiinteistön oma biojäteastia, oma kompostori, kiinteistön oma sekajäteastia
Energiansäästölamput: Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus, Kuusakoski Oy, energiansäästölamppuja myyvät liikkeet
Isot metalliromut: Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus, Romulux, muut metallinkeräystä harjoittavat yritykset
Käyttökelpoiset tekstiilit: ekopisteet, Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus, kirpputorit
Käyttökelvottomat tekstiilit: kiinteistön oma sekajäteastia, Ylä-Savon jätekeskus
Lasi (muu kuin pullot ja purkit): Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus
Lasipakkaukset (pullot ja purkit): ekopisteet, kiinteistön oma lasipakkausten keräysastia, Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus
Loisteputket: Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus, Kuusakoski Oy
Lääkkeet, elohopeakuumemittarit: Kiuruveden apteekki
Maa- ja kiviaines: Teerisuon maankaatopaikka (viennistä on sovittava erikseen Kiuruveden kaupunki/ Tekninen palvelukeskus), Ylä-Savon jätekeskus
Muovi (muu kuin muovipakkaukset): kiinteistön oma sekajäteastia, Ylä-Savon jätekeskus
Muovipakkaukset (elintarvikepakkaukset yms. kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset): ekopiste, kiinteistön oma sekajäteastia, Ylä-Savon jätekeskus
Paristot ja pienakut: paristoja ja pienakkuja myyvät liikkeet
Puujäte (painekyllästetty puu): Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus
Puujäte (maalattu tai lakattu puu, lastulevyt, vanerit yms.): Ylä-Savon jätekeskus
Puujäte (puhdas, maalaamaton ja käsittelemätön puu): polttaminen omassa uunissa, Ylä-Savon jätekeskus
Risu- ja haravointijäte: oma komposti, Savikon risulaani, Ylä-Savon jätekeskus
Romuajoneuvot: Romulux, Kuusakoski Oy, PKM-Purku Ky
Sekajätteet (normaalit asumisessa syntyvät hyödyntämiskelvottomat jätteet): kiinteistön oma sekajäteastia
Sekajätteet, jotka eivät mahdu kiinteistön omaan sekajäteastiaan (esim. sohvat yms. huonekalut) tai suuret määrät sekajätettä (asumisessa syntyvää jätettä, rakennusjätettä tms.): Ylä-Savon jätekeskus
Sähkölaitteet: Kiuruveden jäteasema, Ylä-Savon jätekeskus, Kuusakoski Oy
Vaaralliset jätteet: Kiuruveden jäteasema, Kiuruveden jätekeskus
Yhteystiedot

Mika Jauhiainen

neuvoja, Ylä-Savon Jätehuolto Oy
040 527 3014
mika.jauhiainen(at)ylasavonjatehuolto.fi

Nea Turkki-Koski

vihertyönjohtaja
0400 586 494
nea.turkki-koski(at)kiuruvesi.fi

Ari Ruotsalainen

ympäristöinsinööri
0400 371 128
ari.ruotsalainen(at)kiuruvesi.fi