Siirry sisältöön

Ilmoitus terveyshaittaepäilystä

Jos epäilet, että asunnossasi on terveyshaittoja, on suositeltavaa ottaa ensin yhteyttä isännöitsijään. Mikäli kosteus- ja homevaurio on silmin havaittava, tulee viat korjata pikimmiten.

Voit kääntyä terveysvalvonnan puoleen, mikäli asunnon omistaja ei pyynnöstäsi huolimatta ole korjannut vauriota tai korjaustoimet ovat olleet riittämättömiä. Myös lääkäri voi antaa suosituksen asunnontarkastukseen. Asunnon vaihtoon tai muutoin kuntoon liittyviä tarkastuksia ei terveysvalvonnassa tehdä. Ympäristöterveystarkastaja laatii tarkastuksesta tarkastuskertomuksen, jossa voidaan antaa asunnon omistajalle toimenpidesuosituksia, korjausmääräyksiä tai asunnon käyttöön liittyviä rajoituksia. Kouluissa ja päiväkodeissa tarkastuksia tehdään kolmen vuoden välein sekä mahdollista terveyshaittaa epäiltäessä.

Ilmoita terveyshaittaepäilystä ensisijaisesti kyseisten tilojen omistajalle tai haltijalle. Asuntojen osalta voit ilmoittaa terveyshaittaepäilystä myös taloyhtiölle tai isännöitsijälle.

Jos tilojen omistaja tai haltija ei ota ilmoitustasi huomioon tai olette eri mieltä tarvittavista toimenpiteistä, voit tehdä ilmoituksen sijaintikuntasi terveydensuojeluviranomaiselle.

Jos terveyshaittaepäily liittyy omaan elintarvikealan yritykseesi, tee ilmoitus ilppa-ilmoituspalvelussa.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, koskevat elinkeinonharjoittaajaa samat velvoitteet kuin Suomeenkin sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.

Terveyshaitta-epäilyyn perustuva ensimmäinen tarkastuskäynti on maksuton. Tarkastukseen kuuluu usein kosteusmittaus, asunnon aistinvarainen tarkastelu ja tarvittaessa otetaan sively-, materiaali- tai ilmanäytteitä.

Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen ulkopuolisen asiantuntijan tekemä selvitys terveyshaitan löytämiseksi. Näytteenoton ja ulkopuolisen asiantuntijan käyttämisestä aiheutuvat kulut maksaa kiinteistön omistaja.

Puhelinasiointi

Ylä-Savon ympäristöterveystarkastajat

Ylä-Savon ympäristöterveystarkastajien yhteystiedot

Lisää tietoa
Puh. +358 40 0144462 Puh. +358 40 0144461 Puh. +358 40 0144460 Puh. +358 40 0940344

Linkit

Ympäristöterveysvalvontapalveluiden verkkosivu

Ympäristöterveysvalvontapalveluiden verkkosivut sisältävät ympäristöterveysvalvonnan palvelut tehtävittäin, lomakkeita sekä linkkejä.

Lisää tietoa
Avaa linkki

Palvelupaikat

Ympäristönsuojelu- ja ympäristöterveyspalveluiden Iisalmen toimipiste

Toimisto sijaitsee Iisalmessa torin reunalla Tietotalon (ent. postitalon) 3. kerroksessa.

Riistakatu 5 B, 74100 IISALMI

Aukioloajat

Ma - Ti: 09:00 - 15:00
Ke - To: 09:00 - 15:00
Pe: 09:00 - 14:00

Kaikki tiedot

Terveyshaittaepäily voi koskea esimerkiksi sisäilmaa, puhtautta, lämpötilaa, kosteutta, valoa ja melua asunnoissa tai muissa tiloissa. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi koulut, päiväkodit, palvelutalot, uimahallit, kuntosalit ja kauneushoitolat.

Terveyshaittaepäilystä on aina ilmoitettava ensisijaisesti tilojen omistajalle tai haltijalle. Jos tilojen omistaja tai haltija ei ota ilmoitusta huomioon tai olette eri mieltä tarvittavista toimenpiteistä, ilmoitus tulee tehdä tilojen sijaintikunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Ilmoituksen terveyshaittaepäilystä voi tehdä kuka tahansa.

Terveydensuojelulaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940763

Liittyvät palvelut

Tupakointikiellon hakeminen taloyhtiöön

Katso tiedot

Ilmoitus vesivälitteisestä epidemiasta

Katso tiedot

Talousvettä toimittavan laitoksen tai tukkulaitoksen hyväksyntä

Katso tiedot
Näytä kaikki liittyvät palvelut