Siirry sisältöön

Kiuruveden ensimmäinen lääkäri määrättiin virkaan 3.9.1909. Lääkärinä oli Hulda Hakulinen. Lääkäreiden puutetta korvasi osaltaan paikallinen tietämys sairaanhoidosta. Kiuruvedellä tunnettuna selvännäkijänä ja parantajana vaikutti pitkän aikaa Anna-Mari Mård, o.s.Haudanlampi. Hän oli syntynyt vuonna 1859.

Kiuruveden terveydenhoitohenkilöstön määrä oli 1920- ja 1930-luvulla hyvällä tasolla. Vuodesta 1914 oli kunnanlääkärinä Aaro Wäänänen. Hän toimi vuoteen 1951 saakka kiuruvetisten lääkärinä.

Kunnanlääkärin apuna toimi sairaanhoitaja. Koska hän kulki eri puolilla kuntaa hoitamassa sairaita, oli hänen virkanimikkeensä kiertävä sairaanhoitajatar. 1920-luvulla kiertävinä sairaanhoitajattarina olivat ainakin Laina Hänninen ja Aada Forss. Vuoden 1928 alusta perustettiin koulusairaanhoitajattaren virka, jota yleensä kiertävä sairaanhoitajatar hoiti. 1930-luvun vaihteessa sairaanhoitajattarina olivat Mirjam Jämsen ja Aini Turkka. Vuodesta 1931 viran hoitajana oli Martta Hulikkala. Tavallaan toisena kiertävänä sairaanhoitajana oli Kiuruveden Diakonaattiyhdistyksen palkkaama diakonissa, jonka palkkaukseen myös kunta osallistui.

Terveydenhoidossa tärkeä henkilö oli kätilö. Kiuruvedellä toimi kätilönä Maria Mörk 1930-luvulle saakka. Pohjoisessa piirissä oli 1920 - 1940-luvulla Martta Makkonen ja eteläisessä piirissä Aino Tenhunen. 1930-luvun lopulla kätilöiksi tulivat Hanna Huttunen ja Linda-Kaija Hurskainen. Kiuruvedellä toimi edellä mainittujen lisäksi vielä yksi merkittävä terveydenhoitoalan henkilö, rokottaja. Vuoteen 1934 saakka tätä toimea hoiti välskäri Heikki Asikainen.