Siirry sisältöön
Ruokalistat ja reseptit lähiruokatasolle

Työ lähi- ja luomuruuan käyttöön ottamiseksi alkoi alun alkaen nimenomaan kouluruokailussa ruokalistojen ja reseptiikan asteittaisella muokkaamisella lähiruokatasolle. Silloin valmisruokien osuutta tarkasteltiin erikseen ja niiden tilalle pyrittiin löytämään korvaavia ruokia omavalmisteisena. Vuosina 2017-2018 Kiuruvesi oli mukana Ylä-Savon kuntien ympäristövastuullisuuskoulutuksessa, jossa kehitettiin yhdessä Lapinlahden, Sonkajärven ja Vieremän kuntien kanssa uusia ohjeita mm. järvikalasta. Osana koulutusta kehitimme uusia ohjeita myös salaateista ja kasvisruuista. Kasvisruokaohjeissa hyödynnettiin erityisesti kotimaisia kasviproteiinin lähteitä.

Perusruokalistaan on tehty muutoksia sesonkituotteiden sekä juhlapyhien ja merkkipäivien mukaan. Ruokalistalla on erityisesti huomioitu paikallinen ja nimenomaan kiuruvetinen ruokakulttuuri: tarjolla on ollut järvikalaa sekä paikallista herkkua, mykyrokkaa. Vaikka Kiuruveden ruokapalvelujen liiketoiminta on siirtynyt Servica Oy:lle 1.1.2023, Kiuruveden kaupungin ja Servica Oy:n välisessä palvelusopimuksessa on turvattu kotimainen ruoka, lähiruoka ja paikallinen ruokakulttuuri.

Vuoden 2022 tunnuslukuja
Kiuruveden kaupungin vuonna 2022 käyttämistä elintarvikkeista 20,5 % (euroissa mitaten) oli luomu- ja/tai lähiruokaa. Luomua oli 2,2 %. Suuri vaikutus luomun käytölle on ollut syksyllä 2017 voimaan tulleella uudella EU-koulujakelutuella, joka on mahdollistanut rasvattoman luomumaidon tarjoamisen varhaiskasvatuksen lounaalla ja kouluruokailussa. Ruokapalvelujen kaikista kustannuksista elintarvikkeet muodostivat 22,5 % ja nimenomaan lähi- ja luomuelintarvikkeet 5,1 %.