Siirry sisältöön
Kaupungintalo sijaitsee kaupunkitaajaman keskeisellä paikalla harjuselänteellä Harjukadun, Virastokadun ja Apteekintien kulmauksessa. Kaupungintalo valmistui vuonna 1984. Rakennus edusti ajankohtanaan uutta "Oulun koulun" arkkitehtuuria, joka pyrki ilmentämään paikan henkeä ja perinnettä modernistisella muototulkinnalla.

Rakennus koostuu kahdesta rakennusmassasta, joita yhdistää ylikulkusilta. Julkisivumateriaalina on punatiili, jota on elävöitetty rappauspinnoilla, laatoituksilla ja puusäleiköillä. Sisätila-arkkitehtuurin keskeinen osa on 2-kerroksinen aulatila, julkinen yleisötila, johon liittyvät kokous- ja kahviotilat. Myös sisätiloissa toistuvat punatiili- ja rappauspinnat sekä puusäleiköt katoissa. Aula- ja käytävätilojen lattioissa vaihtelevat laatoituskuviot. Kaupungintalon tunnelma on lämminhenkinen ja viihtyisä vierailijoille ja talossa työskenteleville.

Etupihalla on kivetty aukio, jota rajaavat tiilimuurit ja tiiliportti. Kaupungintalon edustalla on kaksi ikivanhaa mäntyä.

Laajuustiedot:
Tilavuus 19 300 m²
Bruttoala 5 834 m²
Kerrosala 5 221 m²
Huoneistoala 5 197 m²

Suunnittelijat:
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto NVV (Kari Niskasaari, Reijo Niskasaari, Kaarlo Viljanen, Ilpo Väisänen, Jorma Öhman), Oulu
Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Antti Viitakoski, Oulu
LVI-suunnittelu: Kuopion LVI-tekniikka, Kuopio
Sähkösuunnittelu: Sähköinsinööritoimisto Aarne Kärkkäinen, Iisalmi
Sisustussuunnittelu: Arkkitehtitoimisto NVV .

Kaupungin toimintojen lisäksi rakennuksessa on vuokralaisena Kela sekä Ylä-Savon SOTE:n toimipisteitä ja yksityisiä lääkäriasemia.
Kaupungintalon historia

Kiuruveden kunta perustettiin vuonna 1873. Ensimmäiset kuntakokoukset pidettiin Seuratuvalla ja pappilan pirtissä. Ensimmäinen kuntakokoushuone rakennettiin nykyisen Nivankadun pohjoispäähän vuonna 1875.

Toinen kunnantalo (1929-1959) oli 2-kerroksinen puurakennus, joka rakennettiin Asematien varteen lähelle toria.

Nykyisen kaupungintalon paikalla sijainnut vanha kansakoulurakennus vuodelta 1885 muutettiin kunnantaloksi uuden kansakoulun valmistuttua vuonna 1958.

Päätös uuden kunnantalon rakentamisesta tehtiin kunnan 100-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1973. Uuden kunnantalon suunnittelemiseksi järjestettiin vuonna1979 arkkitehtikilpailu, jonka voittivat arkkitehdit Reijo Niskasaari, Kari Niskasaari, Ilpo Väisänen ja Kaarlo Viljanen. Kaupungintalo rakennettiin voittaneen ehdotuksen pohjalta. Rakennuksen urakoi Rakennusliike T. Tuovinen.

Talon vihkiäiset pidettiin 30.9.1984. Rakennus edusti ajankohtanaan uutta "Oulun koulun" arkkitehtuuria, joka pyrki ilmentämään paikan henkeä ja perinnettä modernistisella muototulkinnalla.

Kuntamuodon muuttuessa vuonna 1993 rakennus nimettiin kaupungintaloksi.