Siirry sisältöön

Lassila

Lassilan tilan ensimmäinen isäntä oli Johan Räty (s. 1835). Vanha päärakennus, "vanha puoli", on 1800-luvun loppupuolelta. Rakennuksessa oli alkuaan vain tupa, joka oli siirretty Keltamäestä Pihlajamäeltä. Myöhemmin tupaa jatkettiin kamareilla, keittiöllä ja eteisellä. "Pieni puoli" eli pieni tupa toimi ruuan valmistuspaikkana ja ruokailutilana kesäisin.

Asuinrakennus, pieni puoli, puoti ja navetta muodostivat aikanaan tiiviin umpipihan, jonka lähiympäristöön liittyi lukuisia rakennuksia. Suuri osa kokonaisuudesta on säilynyt.

Pölkkylä

Pölkkylä on kuulunut Kalettoman kantatilaan. 1800-luvun lopulla tilalla asui Kämäräisiä, vuosisadan vaihteessa Tenhusia ja 1920-luvulla Pietikäisiä. Pietikäiset myivät tilan Ahlströmin työnjohtaja Renqvistille ja tämä edelleen Nousiaisille vuonna 1937.

Pölkkylän asuinrakennus on tehty vuosisadan vaihteessa. Päätykamarit rakennettiin ilmeisesti myöhemmin. Rakennus on ollut tässä muodossa ainakin vuodesta 1918 lähtien. Sitä korjattiin 1920-luvulla, jolloin kylmästä sisäeteisestä tehtiin keittiö. Keittiö oli alkuaan eteisen takana. Samaan aikaan rakennettiin kuisti, josta tuli suora yhteys tupaan. Myös tupa kengitettiin ja sen kohdalle valettiin betonisokkeli.