Siirry sisältöön

Alapiha

Alapihan asuinrakennus on rakennettu vuonna 1937. Alakerrassa on tupa, kaksi kamaria, keittiö ja eteinen, yläkerrassa kaksi kamaria. Hirsirunko on veistetty tasanurkille betoniperustalle. Tuvan uunin muurasi Alttu Harju. Rakennusta peruskorjattiin vuonna 1974.
 

Kivilinna

Kivilinna on rakennettu kunnalliskodin mielisairasosastoksi vuosina 1920-23. Sen urakoi Rikki Harju. Peruskivet lohkottiin paikan päällä suurista kivistä. Seinät tehtiin muuraamalla. Ullakkokerroksen asuinhuoneet rakennettiin 1950-luvulla. Alkuaan rakennuksen takana oli kaksi jaloittelutarhaa. Nykyisin rakennus on asuinkäytössä.
 

Koivula, entinen Elon kauppa

Koivula on lohkaistu vuonna 1929 Purolan tilasta, joka taas vuonna 1881 Lapinniemen tilasta. Osuuskauppa Elo osti tilan rakennuksineen vuonna 1934. Kiinteistössä toimi kauppa vuosina 1934-70 ja posti vuoteen 1972. Alkuaan se oli asuinrakennus. Hirsirunko on rakennettu tasanurkille todennäköisesti muualta siirretyistä hirsistä. Perustana ovat hakatut kivet.
 

Laukkala

Puoti_muokattu_2.JPG 

Pihapiirissä on kaksi aittaa. Otsa-aitta on rakennettu vuonna 1777 ja siinä on säilytetty ruista ja suolalihoja. Vuonna 1898 rakennettu otra- ja kala-aitta on siirretty paikalle Salmijärven tilalta myllypellolta. Entinen nuottakota, nykyinen venetalas on nähtävästi ollut tilalla jo 1800-luvun puolivälissä. Venetalas on siirretty nykyiselle paikalleen 1988. Vuonna 1830 rakennetussa kookkaassa puotirakennuksessa olivat talli, hevostyökaluvarasto ja nukkuma-aitta, yläkerrassa kolmiosainen vaateaitta. Ovet on koristeltu rombikuvioin.

Tikkala

Tikkalanniemi, alkuaan Kiuruniemi, on Kiuruveden vanhimpia asuinpaikkoja. 1500-luvun puolivälissä Kiuruvedellä on ollut seitsemän verotettua taloa. Tikkalanniemessä Kiurujoen niskassa oli Niko Pietikäisen talo, jota alettiin verottaa 1540-luvulta lähtien. Pietikäinen oli lähtöisin Juvalta. Kiurujärven eteläpäässä asui myös Mikko Kiiskinen. Tikkalanniemi on myös Tikkasten suvun vanhin asuinpaikka Kiuruvedellä. Suvun ensimmäinen asukas niemellä oli Paavo Tikkanen, joka tuli Kiiskisen sukuun avioliiton kautta.

Suurempi aitoista on rakennettu vuonna 1873, joka vuosiluku on kaiverrettu aitan sisätiloihin. Aitta on toiminut vilja-aittana, ja siinä on jyhkeät, hirrestä veistetyt jyvälaarit. Pikkuaitan rakentamisaikaa ei tunneta, mutta sen perustuksista on löydetty plooturahoja, jotka on lahjoitettu Kiuruveden museolle. Rahat on saatettu piilottaa Suomen sodan aikana 1800-luvun alussa.

Toivaisenniemi

Toivaisenniemen ensimmäinen asukas on ollut Lars Pöksyläinen, joka muutti paikalle vuonna 1835. Nykyinen asuinrakennus on järjestyksessään neljäs Pöksyläisten asumus ja kolmas samassa pihapiirissä. Se on rakennettu sotien jälkeen vuonna 1949 nykyiseen kokoonsa yhdessä vaiheessa. Rakennus on hirsirunkoinen; nurkkasalvokset ja väliseinäliittymät ovat tasanurkilla. Hirret on kantattu sahaamalla.

Vanhainkoti, Autiolehto

Vuonna 1934 tuli tuhosi puisen vanhainkodin vuodelta 1908. Uusi vanhainkoti päätettiin rakentaa kivirakenteisena. Rakennus valmistui vuonna 1936. Rakennuksen urakoi Kalle Virtanen Mäntsälästä ja rakennustöitä valvoi rakennusmestari Eino Mikkonen. Perusmuurin kivet louhi läheisestä Satulamäestä Kemppaisen porukka. Seinät muurattiin punatiilistä ja rapattiin. Muurarit olivat paikkakunnan ulkopuolelta, apumiehet paikkakuntalaisia, mm. Jussi Eskelinen. Välipohjat tehtiin betonista. Aluksi rakennusta valaisivat öljylamput.