Siirry sisältöön

Jokiviita

Tila on kuulunut vuosisadan vaihteessa Enso Gutzeitille. Tuolloin se oli kooltaan noin 500 ha. Asuinrakennus tehtiin yhtiön työnjohtajalle asunnoksi. Aluksi rakennettiin tupa, eteinen ja ruokakomero. Tuvassa asui työnjohtaja Aate Saari perheineen. Lisäksi majoitettiin metsureita. Alkuaan tilan nimi oli Öhylä. Kun työnjohtajaksi tuli Pekka Ahonen, muutettiin nimi Jokiviidaksi ja taloa jatkettiin kamarilla. Työnjohtaja perheineen yöpyi kamarissa ja metsurit tuvassa. Pika-asutuslain tultua voimaan muodostettiin Jokiviidasta 49 pika-asutustilaa.
 

Lampimäki

Lampimäki on noin 200 vuotta vanha asuinpaikka, johon on kuulunut puolenkymmentä torppaa. Tilan riihi rakennettiin vuonna 1920. Ruumenus tehtiin vanhoista hirsistä. Riihen edestä on purettu riihilato, johon pehkut varastoitiin. Riihi kiukaineen on vielä toimintakunnossa. Vieressä on hyvin säilynyt lato.
 

Paankosken silta

Paankosken silta ylittää Remesjoen yhdistäen Remeskylän ja Lahnajoen. Pituutta sillalla on 26 m. Noin metrin levyisen jalankulkusillan jatkeena Remeskylän puolella on pitkospuita 13 m. Hirret tai puunrungot ovat olleet tällä paikalla siltana vuodesta 1918 lähtien. Nykyisen sillan rakensi kylätoimikunta talkoilla vuonna 1986. Silta-arkut ovat vuodelta 1976.
 

Suopelto

Suopelto on muodostettu pika-asutuslain mukaan Enso Gutzeitin omistamasta tilasta talvisodan jälkeen. Jelekäisen veljekset tulivat tilalle vuonna 1947. Tietöntä taivalta kuljettiin viimeiset viisi kilometriä korpeen. Tukkien kaataminen aloitettiin heti. Sementtiä saatiin sen verran, että perustukset voitiin tehdä säästöbetonista. Asuinrakennus valmistui vuonna 1948. Se rakennettiin hirrestä kahden perheen taloksi siten, että tyyppipiirustukset (A 5) liitettiin toisiinsa peilikuvina. Rakennus vuorattiin vuonna 1950. Sisäseinät verhoiltiin vuonna 1960.