Siirry sisältöön
Anna-Mari Mårdin muistomerkki
Kivessä on kohokuviona Naisen rintakuva ja teksti "Anna-Marille". Anna-Mari Mård eli tunnetummin Haapakummun Anna-Mari (1859-1927) vaikutti Kiuruvedellä kansanparantajana ja selvännäkijänä.

Piippolassa syntynyt Anna-Mari muutti Kiuruvedelle isänsä kuoltua ja äitinsä mentyä uusiin naimisiin. Kiuruvedellä hän muutti Kalle Lepistön, Pienenmäen ukon ja tämän vaimon Margaretan luokse asumaan. Kalle Lepistöstä tuli Anna-Marille sekä kasvatti-isä että oppi-isä, sillä Lepistöä pidettiin selvännäkijänä ja parantajana.

Aikaa myöten Anna-Mari tunnettiin laajalti niin ihmisten kuin eläintenkin parantajana ja selvännäkijänä. Hän käytti lääkkeinä yrttejä, joita kasvatti ja keräili mökkinsä lähimailta. Hän osti myös apteekista aineksia lääkkeisiinsä.

Anna-Marin muistokivi on pystytetty vuonna 1993  vanhustyökeskus Virranrannan pihaan. Kiveen on hakattu  Anna-Marin kuvan lisäksi hänen oppi-isänsä Pienenmäen ukon, Kalle Lepistön ja Anna-Marin syntymäpitäjässä Piippolassa vaikuttaneen Hätämaan tietäjän, Juho Luomajoen piirteet. Muistokiven ovat suunnitelleet yhteistyössä Kiuruveden Kotiseutuyhdistys ja Kaavin Kivi Oy. Muistokiven on tehnyt Eino Lovikka.