• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta
Etusivu / Palvelut / Kansalaisopisto / Opiskelu kansalaisopistossa

Opiskelu kansalaisopistossa

 

Opiskeluoikeus

Opiskeluoikeus kansalaisopiston kursseille on kaikilla 16 vuotta täyttäneillä ja 7-16 -vuotiailla taideaineissa eli kaikissa musiikin, kuvataiteiden, näyttämötaiteiden ja tanssin opintopiireissä. Muutamiin erillisiin aineisiin on alaikäraja 13 vuotta. Tällöin opinto-oppaassa on kurssin kohdalla merkintä -myös 13 - 16v.
Lasten tanssiryhmiin voi osallistua 4 ikävuodesta lähtien ja värien avulla kosketinsoittoa opettelemaan voivat osallistua jo 3 vuotta täyttäneet. Lasten muskariryhmiä pidetään vieläkin nuoremmille eli 1 vuotta täyttäneille.
Keramiikkaryhmiin on opiskelijoiden alaikäraja 12 vuotta. Nuoren kouluikäisen kurssilaisen kaveriksi ja avustajaksi toivotaan osallistuvan jonkun vanhemman perheenjäsenen tai ystävän.

Kurssi- ja opintomaksut

Kurssimaksukäytäntö on muuttunut syksystä 2011 lähtien. Opisto laskuttaa kaikki kurssimaksut, kun on saanut opiskelijoiden joko internetissä tai paperiversiona täyttämät ilmoittautumislomakkeet.

On entistä tärkeämpää harkita jo syksyllä työvuoden alussa, aikooko osallistua yhdelle vai useammalle kurssille ja maksaako kunkin kurssinsa maksun erikseen vai vuosikortilla. Vuosiopintokortti on henkilökohtainen ja sillä voi opiskella koko työvuoden melkein kaikissa opintoryhmissä/kursseilla.

Huomaa siis, että vuosikortti ei kata järjestyksenvalvojakoulutuksia, metsästäjätutkintoon valmentavaa kurssia, tukiviittomakursseja,  henkilökohtaisia laulun- ja soitinten opetuskursseja, vaan ne laskutetaan aina täysimääräisinä.

Sivistyslautakunnan 31.5.2016 tekemällä päätöksellä perhevuosiopintokortteja ei myönnetä enää.

Myös vuosiopintokortti laskutetaan, joten sitä ei lunasteta opiston toimistosta! Henkilökohtainen vuosikortti maksaa 170 €.  

Kursseille ennakkoilmoittautuneilta ja kahta viikkoa ennen kurssin alkamista perumatta jättäneiltä peritään sivistyslautakunnan päätöksellä puolet (½) kurssimaksun hinnasta. 

Huomaathan, että sama "sakkokäytäntö" koskee myös 170 €:n vuosiopintokortin lunastaneita siitä syystä, että opisto joutuu maksamaan opettajalle palkan, ellei kurssin alkamista peruta hänelle kahta viikkoa ennen kurssin alkamista.

Sivistyslautakunta on päättänyt 10.6.2014, että jos opiskelija ei maksa kurssimaksua, hänen opiskeluoikeutensa peruuntuu. Myöskään vuosiopintokorttia ei myönnetä, jos henkilöllä on rästissä olevia kurssimaksuja.

Opetushallituksen erillisrahoituksella annettavat alennukset kurssimaksuista

HUOM! KANSALAISOPISTON KURSSEISTA SAI VAIN SYYSLUKUKAUDELLA 2016 KURSSIKOHTAISEN OPINTOSETELIALENNUKSEN. OPETUSHALLITUS ON MYÖNTÄNYT AVUSTUSTA 4000 €. 

Opetushallitus on myöntänyt työvuodeksi 2016 - 2017 opintosetelityyppistä valtionavustusta 4000 € opintomaksuihin seuraaville kohderyhmille: Maahanmuuttajat, työttömät, eläkeläiset iästä riippumatta ja seniorit eli 63 vuotta täyttäneet. Eläkeläisillä ja senioreilla ei kuitenkaan saa olla ansiotuloja.

Alennuksen saa opintoryhmän kurssimaksusta. Poikkeus: 10 € tai sitä halvemmat kurssimaksut sekä järjestyksenvalvojakoulutukset, metsästäjätutkintoon valmentava koulutus, tukiviittomakurssit, henkilökohtaiset laulun- ja soitinten opetuskurssit maksetaan täysimääräisinä.

Alennus on kurssikohtainen. Ja alennuksia voitiin myöntää vain syksyllä maksettavista kurssimaksuista!


MAAHANMUUTTAJAT saavat lähes kaikista syksyllä aloitetuista kursseista 50 % alennusta. 

TYÖTTÖMÄT saavat 10 € alennusta kunkin opintoryhmän kurssimaksusta. Työttömyyden voi todistaa vain Kelan tai Työttömyyskassan edellisen kuukauden maksutositteella tai Työvoimatoimiston antamalla todistuksella.

SENIORIT (63 vuotta täyttäneet) ja ELÄKELÄISET (ikään katsomatta), joilla ei ole ansiotuloja, saavat 5 €:n alennuksen kunkin opintopiirin kurssimaksusta (paitsi 10 € tai sitä halvemmat kurssit sekä järjestyksenvalvojakoulutukset, metsästäjätutkintoon valmentava koulutus, tukiviittomakurssit,  henkilökohtaiset laulun- ja soitinten opetuskurssit  ja avoimen ylipiston opetus) esittämällä eläkepäätöksen tai eläkekortin ilmoittautumisen yhteydessä. Huomaa, ettei maatalouden uinuvalla eläkeellä oleminen oikeuta  5 €:n alennukseen!

ON TÄRKEÄÄ KIRJOITTAA JOKAISEN KURSSINNE ILMOITTAUTUMISLOMAKKEESEEN, MIHIN ALENNUKSEN OIKEUTTAMAAN KOHDERYHMÄÄN KUULUTTE, ETTÄ OSAAMME LASKUTTAA KURSSIMAKSUT OIKEIN!

Opiskelu opistossa

Jotta opintopiiri voi alkaa, on paikalla oltava vähintään 7 (erikoistapauksissa 5) opiskelijaa. Tärkein kokoontumiskerta on ensimmäinen kerta. Silloin opetus alkaa ja opiskeluohjelmasta sovitaan opettajan ja opiskelijoiden kesken. Juuri Sinun osallistumisesi ensimmäisellä kerralla voi olla ratkaisevaa ryhmän käynnistymiselle.

Taajaman asukkaiden toivotaan osallistuvan myös haja-asutusalueen opintopiireihin kuten haja-asutusalueen asukkaiden taajaman ja naapurikylien piireihin.

Ota muistiinpanovälineet mukaasi aina opintopiiriin tullessasi!

Jos et ole ilmoittautunut internetin kautta kurssille, pyydämme Sinua täyttämään jokaisen kurssin alussa  ilmoittautumislomakkeen, johon merkitään vain se kurssi, millä kulloinkin täytät lomakkeen. On tärkeää täyttää myös täydellinen henkilötunnus (syntymäaika sosiaaliturvatunnuksineen) sekä maininta, jos kuulut johonkin opintosetelialennukseen oikeuttavaan ryhmään. Muista antaa täytetty ilmoittautumislomake opettajalle laskuttamista varten.  Ilmoittautumislomakkeen saat joko opettajalta kurssilla tai hakemalla sen toimistosta. 

Todistukset

Jokainen säännöllisesti (läsnäolo väh. 3/4 tunneista) opiskeluun osallistunut saa pyynnöstä todistuksen. Todistuksesta peritään 5 € toimistosta haettuna ja postitettuna 10 €.

Tiedottaminen

Työvuoden 2016 - 2017 kurssitarjonta on internetissa, ja kursseille ilmoittautuminen on alkanut ma 8.8.2016. Kaikille kursseille ei tarvitse ilmoittautua, vaan ainoastaan niille kursseille, minkä kohdalla mainitaan opinto-ohjelmassa viimeinen ilmoittautumispäivä.

Opintoryhmät on ilmoitettu myös tiistaina 9.8.2016 joka kotiin jaetussa opinto-oppaassa. Kevään täydennetty opetusohjelma ilmestyi 28.12.2016 Kiuruvesi-lehdessä. Muutoksista, uusien piirien alkamisesta ja yleisöluennoista ilmoitetaan Kiuruvesi-lehden Kaupunki tiedottaa -palstalla ja vain erikoistapauksissa Iisalmen Sanomissa. Seuraa myös opiston internetsivuja sekä kauppojen, kulttuuritalon ja kaupungintalon ilmoitustauluja!

Uusinta uutta on se, että nyt voit myös seurata opiston ilmoittelua fasebookissa osoitteessa https://www.facebook.com/Kiuruveden-Kansalaisopisto.  Käy tykkäämässä tai kommentoimassa meitä ja katso, mikä on milloinkin ajankohtainen ilmoitettavamme.

Kurssitoiveet

Opiston henkilökunta ottaa kurssitoiveita sekä palautetta vastaan koko työvuoden ajan ja pyrkii toteuttamaan ne mahdollisuuksien mukaan, mutta varsinkin sekä syyslukukauden että kevätlukukauden lopussa oikein odotamme kaikilta kuntalaisilta vinkkejä ja toivomuksia seuraavan lukuvuoden opintoryhmistä.

Voit esittää kurssitoiveen joko täyttämällä ja palauttamalla toivelapun opiston vuotuisessa kevätnäyttelyssä loppukeväällä tai soittamalla kenelle tahansa opiston henkilökunnasta mielellään kunkin vuoden toukokuun puoliväliin mennessä.  

Kansalaisopistossa opiskellessa
* Saat tietoja ja taitoja
* Solmit sosiaalisia kontakteja
* Parannat kaikinpuolin elämisen laatua

**********************************************************************

 Учебный год  2016 - 2017 в Народном училище в Киурувеси

Осенний период                                      26.9.2016 - 4.12.2016
Осенние каникулы, нет обучения           17.10.2016 - 23.10.2016
Весенний период                                       9.1.2017 - 30.4.2017
Зимние каникулы, нет обучения                 6.3.2017 - 12.3.2017

Кто может обучаться в Народном училище?
Каждый взрослый и ребенок, которому исполнилось 16 лет может учиться на всех курсах Народного училища, не зависомо от национальности и пола. Кроме этого, 7-16 –летние дети могут учиться на всех музыкальных, художественных, театральных и танцевальных курсах, а также на курсах, в учебном плане которых написано –также для 13-16 –летних. Это курсах ручного труда.

Как записаться на учебу?
Обычно, на курсы не нужно записываться заранее, достаточно явиться на место проведения занятий и записаться у учителя. Учитель выдаст бланк, который нужно заполнить и вернуть учителю. Учитель может помочь в заполнении бланка.

Возьмите с собой словарь, если вам кажется, что он вам понадобится, а также ручку и бумагу.

Сколько стоит обучение?
Иммигрантов оплачивают 50% от стоимости курса 2016 - 2017 так же для детей и подростков-иммигрантов. Не забудьте сказать учителю, что вы иммигрант.

Что еще может стоить на курсах? 
На курсах финского языка для иммигранта нет никаких расходов, но на других курсах возможно нужно будет заплатить немного за материалы. Например на курсах ручного труда или готовки еды нужно платить за материалы или продукты. На курсах, где используются книги, за них нужно заплатить.

*****************************************

Kiuruvesi rahvaülikooli tööaasta 2016 - 2017

Sügissemester                                       26.9.2016 - 4.12.2016
Sügisvaheaeg, tunde ei ole                     17.10.2016 - 23.10.2016
Kevadsemester                                         9.1.2017 - 30.4.2017
Talvevaheaeg, tunde ei ole                        6.3.2017 - 12.3.2017

Kes võib õppida rahvaülikoolis?
Iga täiskasvanu ja noor alates 16-st eluaastast võib õppida kõikides rahvaülikooli rühmades olenemata rahvusest või soost. Lisaks sellele 7 – 16 – aastased lapsed võivad õppida kõikides muusika-, kunsti-, teatri- ja tantsurühmades. Samuti võivad nad õppida kõikides neis rühmades, mille juurde on õppeprogrammis kirjutatud – ka 13 – 16. aastastele. Need on tavaliselt käsitöö- ja käeliste oskuste rühmad.


Kui palju kursused maksavad?
Välismaalastele kõik kursused õ.-a. 2016 – 2017 maksma 50% hinnast. See puudutab ka pere lapsi ja noori. 

Ära unusta mainida kursuse õpetajale, et oled välismaalane.

Kuidas kursusele registreeruda?
Tavaliselt ei pea kursusele registreeruma vaid võib minna otse kursusele ja end seal registreerida. Õpetaja annab Sinule registreerimisankeedi, see täidetakse koha peal ja antakse õpetajale.
Õpetajalt võib julgelt ankeedi täitmisel abi küsida.

*************************************************

Working year of community college of Kiuruvesi 2016 - 2017

Autumn semester                                         26.9.2016 - 4.12.2016
Autumn break, no lessons                           17.10.2016 - 23.10.2016
Spring semester                                              9.1.2017 - 30.4.2017
Winter break, no lessons                                  6.3.2017 - 12.3.2017


Who has a right to study at community college?
All adults and young people aged 16 or over have a right to study at community college irrespective of sex or nationality. In addition, children aged between 7 and 16 years have a right to participate in all courses of music, art, theatre and dance and in courses where the college’s study program states that the course is suitable – also for 13-16 years olds. These are mainly handicrafts courses.

How to sign up for the courses?
In most cases you are not required to register for the courses beforehand. You can sign up at the first lesson by filling out a registration form and returning it to the teacher. The teacher will help you!

If necessary, take a dictionary with you. And remember to bring your own pen and paper!

How much does it cost to study?
Immigrants pay 50% of the price of nearly each course in 2016 - 2017 (for adults, young people and children). Remember to mention this when enrolling.