• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta
Etusivu / Ajankohtaista / Kaupunginjohtajan ajankohtaiset asiat

Kaupunginjohtajan ajankohtaiset asiat


 
                                                       jarmomuiniekka.JPG
Kiuruvesi-lehti 23.8.2017

Opintielle

Viime viikon maanantaina alkoi monen alakoululaisen opintie. Alakoulun ensimmäisen luokan aloitti tänä syksynä yhteensä 80 uutta oppilasta.  Kaikkiaan alakoulussa opiskelee alkavan syksynä 585 oppilasta joista neljällä toimivalla kyläkoululla Luupuvedellä, Rytkyllä, Lahnajoella ja Kalliokylässä 166 oppilasta. Oppilasennusteet osoittavat, että voimme tarjota alakoulupalvelua lähipalveluna kyläkouluilla vielä pitkälle 2020 luvulle. Oppilasmäärä on kuitenkin pitkällä aikajänteellä vähenevä. Alakoulu antaa perusvalmiudet opintielle niin tiedollisesti kuin taidollisesti. Puitteet ovat riittävät. Toki alakoulujen tiloissa on peruskorjaustarvetta. Jokaiselle koululle on tehty kuntoarvio, jonka mukaan remontteja jaksotetaan kunnan talousarvion investointiosaan. 

Perinteikkäissä tiloissa yläkoulun aloitti tänä syksynä yhteensä 255 oppilasta. Yläkoululla otetaan syksystä alkaen portaittain käyttöön uusi opetussuunnitelma. Yläkoulun vaativa tehtävä on valmentaa oppilaat jatko-opintoihin joko lukioon tai ammatilliseen koulutukseen ja tässä tehtävässä yläkoulu on onnistunut hyvin.

Yläkoulun jälkeen on opiskelijalla valinnan paikka, joko jatkaa lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Meillä lukioon on tulossa 154 oppilasta, joista lukion ekalle 48 oppilasta.  Kolme oppilasta tuli muusta kunnasta Kiuruvedelle. Lukion suosio näyttää olleen viime vuosina nousussa verrattuna ammatilliseen koulutukseen. Valintoihin vaikuttaa paitsi oppilaanohjaus myös kaveripiiri.
Lukio tarjoaa monipuolisen kattauksen opiskelijalle. Meillä on mahdollista suorittaa ylioppilastutkinto ja ammatillinen tutkinto samaan aikaan opiskellen. Tätä mahdollisuutta Kiuruvedellä ovat nuoret käyttäneet hyvin. Luma – linjalla voi opiskella erityisen paljon matikkaa, fysiikkaa, kemiaa, biologiaa ja maantiedettä. Ratsastuslinja tarjoaa vaihtojakson opintoja Hingunniemessä tai PEMO:lla ja mahdollisuutta osallistua ratsastuksen opetusta järjestävien tahojen tuntitoimintaan. Erityinen ylpeydenaihe on, että lukiossa voi opiskella myös media alaa eli videokuvausta, striimausta, editointia ja äänitystä.

Remonttitarpeita koulukiinteistöissä riittää. Luupuvedellä voidaan aloittaa uusi lukukausi täysin uusissa tiloissa. Yläkoulussa, Nivalla, jäähallilla ja Rytkyllä remontit vielä jatkuvat lukukauden alettuakin. Nivalta on yksi luokka väistötiloissa yläkoululla. Nivan koulun lattiaremontti jatkuu vielä tulevalle talvelle.

Kokonaisuutena Kiuruveden nuorille voidaan tarjota riittävä tuntikehys, henkilökunta on pätevää ja osaavaa ja vaihtuvuus on vähäistä. Pystymme tarjoamaan virtuaalisia oppimisympäristöjä ja käytössä nykyaikaista teknologiaa kattavasti. Oppilashuoltoon ja sitä kautta ennaltaehkäisyyn on pystytty satsaamaan.  Toki budjettipaineita on ollut ja on; niihin on sopeuduttu mm. uudistamalla sivistystoimen organisaatiota ja viranhaltijoiden tehtäväkuvia.

Oman koulutieni alku Honkarannan koulussa on vieläkin hyvin muistissa. Ensimmäisenä jännittävänä päivänä sain uudelta tuoksuvaan reppuun kynät, kumit, vihkon ja kirjoja. Koulu tuntui isolta, juhlavaltakin ja luokkahuoneissa viipyi lukuvuoden alkuun puunatun puukoulun tuoksu. Yläluokat mukaan lukien riitti meitä kakaroita metelöimään koulun pihalle mitä erilaisimpiin välituntitouhuihin.

Toivotan kaikille lukuvuotensa aloittaneille oppijoille tsemppiä opintielle ja turvallista koulutietä.
kaupunginjohtaja
Jarmo Muiniekka
puh. 040 6416 603
jarmo.muiniekka(at)kiuruvesi.fi