• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta
Etusivu / Tietoa Kiuruvedestä / Lähi -ja luomuruoka / Lisätietoa lähi- ja luomuruoasta

Lisätietoa lähi- ja luomuruoasta

RUOKALISTAT JA RESEPTIT LÄHIRUOKATASOLLE

Varsinainen työ lähi- ja luomuruuan käyttöön ottamiseksi kouluruokailussa on alkanut ruokalistojen ja reseptiikan asteittaisella muokkaamisella lähiruokatasolle. Valmisruokien osuutta on tarkasteltu erikseen ja on pyritty löytämään korvaavia ruokia omavalmisteisena.

Perusruokalistan kierto on kuusi viikkoa. Lista ei toistu samanlaisena koko ajan vaan siihen tehdään muutoksia sesonkituotteiden sekä juhlapyhien ja merkkipäivien mukaan. Ruokalistalla huomioidaan paikallinen ja nimenomaan kiuruvetinen ruokakulttuuri mm. siten, että muutaman kerran talven aikana asiakkaillemme tarjotaan paikallista herkkua, mykyrokkaa. Lähituotteiden tilaukset annetaan koko listalle kerralla, joten lähitoimittaja pystyy ennakoimaan tarpeemme hyvissä ajoin etukäteen. Ennakoinnin ansiosta pienikin toimija pystyy toimittamaan meille tarvitsemamme määrän tilattua tuotetta.

KEITTIÖN JA LÄHITUOTTAJAN VÄLINEN YHTEISTYÖ

Alun alkaen lähiraaka-aineiden jalostusaste on ollut varsin alhainen ja sen vuoksi keittiöhenkilökunnan päivittäistä keittiötyöaikaa on lisätty 5 %. Enää tämä lisäys ei ole tarpeen, koska keittiön ja lähitoimittajien tiiviin yhteistyön tuloksena raaka-aineiden jalostusaste on noussut ja esim. vihanneksissa jalostusaste on sama kuin jos tuotteet otettaisiin tukusta.

Keittiön ja lähituottajan välisestä yhteistyöstä ja yhteistyön mahdollistamasta tuotekehityksestä esimerkkinä voi mainita Remeskylän Palvin, jolta ostamme palvikinkkua, lenkkimakkaraa ja grillimakkaraa ja mykyrokkaa varten verta. Makkarakeittoon ko. yritys tekee meille lenkkimakkaran tankomakkaran muotoon, jolloin keittiön on helpompi kuutioida makkara.

Toinen hyvä esimerkki yhteistyöstä toimittajan kanssa on ollut Erätulten Tarinat, jonka tuotannossa on ollut pääasiassa perattua ja fileoitua järvikalaa paikallisista järvistä pyydettynä. Kala on ollut pääasiassa haukea ja kuhaa. Koulujen keittiöt ovat suunnitelleet yhdessä yrittäjän kanssa kalan muotoa, paloitteluastetta, pakkausmuotoa ja kokoa. Tämän yhteisen kehitystyön ansiosta me voimme nyt tarjota oppilaillemme kalamassasta valmistettua järvikalakeittoa, johon käytetty kala on kokonaan peräisin oman alueemme järvistä.

Kurkkusäilykkeet ja marjamehut olemme voineet ostaa lähituottajilta palautusastioissa, joita tuottaja on voinut käyttää uudelleen ja jätteisiin on mennyt ainoastaan astian kansi. Lähiruokaa käyttäessämme olemme siis pystyneet vaikuttamaan myös syntyvän jätteen määrään. Myös kalatuotteiden pakkaukset palautuvat yrittäjälle uudelleen käytettäväksi. Remeskylän Palvilta voimme tilata täsmälleen sen kokoisen makkarapaketin kuin me tarvitsemme. Yhtään ylimääräistä makkaraa ei ole pakko ostaa.

Kaiken kaikkiaan Kiuruvedellä on erinomaisen hyvät mahdollisuudet saada lähi- ja luomuruokaa sekä raaka-aineina että jalosteina. Edellä mainittujen sianlihatuotteiden ja järvikalan lisäksi saamme Kiuruvedeltä tai lähialueilta: 

kasvikset (kuorittuina, paloiteltuina, pakastettuina, soseina)
tuore leipä
kylmäpuristettua rypsiöljyä
salaatinkastikkeita, joissa on hyvin vähän lisäaineita
sipuli (tuoreena, kuorittuna, paloiteltuna, pakasteena)
paikalliset yrtit: mm. nokkonen korvaa kouluruokailussa pinaatin
musta-, puna- ja viherherukka, tyrni, mansikka, raparperi, mustikka, puolukka, vadelma (tuoreena, kuivattuna, pakastettuna, kylmäpuristettuna mehuna)
perunat (pestyinä, kuorittuina, paloiteltuina) veteen pakattuna ilman lisäaineita

Kouluruokailussa käytämme tuoretta luomuleipää. Valikoima on hyvin runsas: erilaisia sämpylöitä (myös nokkossämpylöitä), vuokaleipiä, ruis- ja ohraleipää. Ruis- ja ohrajauhot ovat oman paikkakunnan kasvatuksesta ja myllystä. Jauhot ja suurimot ovat pääosin paikallisia ja valmistettu kiuruvetisestä viljasta kiuruvetisen myllyn jauhamana.

LÄHI- JA LUOMURUOKAA HANKINTAOSAAMISEN NÄKÖKULMASTA

Kiuruveden kaupungin hankintaohjeissa on määrätty, että hankinnoissa tulee ottaa huomioon kaupunginvaltuuston strategiassa linjaamat lähi- ja luomuruuan käyttöön liittyvät tavoitteet, hankintojen ilmastovaikutukset sekä muut mahdolliset kaupunginvaltuuston tekemät hankintoja linjaavat päätökset.

Kiuruvesi on IS-Hankinta Oy:n osakas. Elintarvikehankinnoissa olemme pääsääntöisesti mukana IS-Hankinta Oy:n hankintasopimuksissa. Nämä kattavat osittain myös lähiruokasopimuksemme. Mikäli joitakin elintarvikkeita ei voida saada läheltä IS-Hankinta Oy:n sopimusten puitteissa, kilpailutamme ne itse. Tätä kilpailutusta varten tutustumme markkinoihin etukäteen ja käymme tuottajien kanssa vuoropuhelua siitä, mitä me tarvitsemme ja mitä he pystyvät meille toimittamaan. Tarjouspyynnöt pyritään tekemään sellaisiksi, että lähialueen tuottajat pystyvät niihin vastaamaan joko yksin tai toisten tuottajien kanssa verkostoituen. Yrittäjien tukemiseksi on ollut Lähiruoka-projekti, jonka tehtävänä on ollut auttaa yrittäjiä mm. tarjouksen laatimisessa ja varmistaa, että tarjous on pyynnön mukainen. Lähitoimittajille lähetetään aina automaattisesti tarjouspyyntöasiakirjat postitse sekä ohjeet hankintailmoituksen ja tarjouspyyntöasiakirjojen löytämiseksi internetistä. Näin varmistetaan se, että lähitoimittajat ovat varmasti tietoisia kilpailutuksesta ja kilpailutuksen aikataulusta. Kilpailuttaminen vaatii aikaa ja perehtymistä, mutta ilman tätä panostusta ja etenkin yhteistyötä yrittäjien kanssa ei voida päästä onnistuneeseen lopputulokseen.

Vuoden 2014 tunnuslukuja:

Kiuruveden kaupungin koulujen vuonna 2014 käyttämistä elintarvikkeista 38 % (euroissa mitaten) oli luomu- ja/tai lähiruokaa. Luomua oli 12 %, mutta suurin osa käyttämästämme luomuraaka-aineesta on myös lähiruokaa. Koko kaupungin kaikista elintarvikehankinnoista lähi- ja luomuraaka-aineita oli 22 %. Ruokapalvelujen kaikista kustannuksista elintarvikkeet muodostivat 25 % ja nimenomaan lähi- ja luomuelintarvikkeet 5,6 %.