Siirry sisältöön
TIEDOTTEET: Ylä-Savon SOTE
25.5.2021

Koronatilannetiedote: koronarokotukset edistyvät hyvää vauhtia

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ja koko Pohjois-Savon alueella koronaepidemiatilanne on edelleen perustasolla ja uusia tartuntoja on vähän. Suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan. Rokotamme tällä hetkellä yli 50-vuotiaita ja 1. ja 2. riskiryhmään kuuluvia yli 16-vuotiaita. 

Kuntayhtymämme alueen koronavirustilanne on edelleen perustasolla ja uusia tartuntoja on vähän. Toukokuussa alueellamme on todettu yhteensä 4 tartuntaa, joista viimeisimmät Iisalmessa 13.5. ja Vieremällä 12.5. (molemmilla paikkakunnilla yksi tartunta). Nykyiset suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan.  

Tärkeää pitää kiinni sovituista rokotusajoista 

”Olemme saaneet runsaasti pyyntöjä tehosterokotusaikojen siirtämisestä ja jotkut ovat jopa jättäneet tulematta rokotukselle perumatta jo sovittua rokotusaikaa”, sanoo Eija Jestola, Ylä-Savon SOTE Kuntayhtymän terveysjohtaja.  

Tehosterokotusaikoja voi siirtää vain terveydellisistä syistä eli kun jokin sairaus estää rokottamisen. ”Lomamatkojen, työhön tai vapaa-aikaan liittyvien syiden takia rokotusaikaa ei voi vaihtaa, sillä tehosterokotusannokset on tilattu tietyille viikoille jo silloin, kun 1.annokset on annettu. Jos henkilö ei tule ennalta sovittuun aikaan rokotettavaksi, on riskinä, että rokote menee hukkaan” sanoo Jestola.  

Rokotusaikoja on varattu aktiivisesti ja uusia rokotusaikoja annetaan aina rokotteiden saatavuuden mukaan. ”Otamme yhteyttä puhelinpalveluumme soittaneille heti, kun saamme tiedon uudesta rokote-erästä. Pyydämme siis kärsivällisyyttä takaisinsoiton odotteluun. eTerveyspalvelustamme voi myös näppärästi varata rokotusajan ja palvelusta näkee suoraan, mille päiville ja paikkakunnille aikoja on vielä saatavilla” lisää Jestola.  

Puolet alueen yli 50-vuotiaasta väestöstä saanut koronarokotteen 1. annoksen 

Rokotamme tällä hetkellä yli 50-vuotiaita ja 1. ja 2. riskiryhmään kuuluvia yli 16-vuotiaita.  

Kuntayhtymän alueella koronarokotteen 1. annoksen on saanut yhteensä n. 15 850 henkilöä, joka on 46,3 % alueemme asukkaista. Yli 70-vuotiaista 1. rokoteannoksen on saanut jo 93,5%, 60-69 -vuotiaista 75,3% ja 50-59 -vuotiaista 50,3%.   

Alueen asukkaista 2500 henkilöä on saanut koronarokotteen 2. annoksen, joka on 7,3% rokotetuista henkilöistä.  

Tällä hetkellä koko Suomen rokotusten kattavuus 1.annoksen osalta on 41% ja 2. annoksen osalta 6,8%.  

Kuntayhtymän koronavirussivuille www.ylasavonsote.fi/koronavirus on koottu viimeisin tieto alueemme tartunnoista, ohjeista ja testauksesta sekä rokotuksesta.  

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, johtava lääkäri, Anssi Uutela   

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.