Siirry sisältöön
Tieikonikappeli
Tieikonikappeli 1.JPGIkonikappelin on suunnitellut isä Antero Petsalo, joka on myös maalannut kappelin ikonit. LC-Kiuruvesi/Niva rakensi tieikonin Valtatie 27:n ja Valtakadun risteykseen tiellä kulkeville taivaalliseksi suojaksi ja Konstantinopolin Ekumeenisen Patriarkan, Bartolomeoksen, Kiuruveden vuoden 1995 vierailun kunniaksi.

Rakennusurakkaa sponsoroi noin 50 liikelaitosta ja yksityishenkilöä. Urakka tehtiin talkoina ja talkootyötunteja kertyikin yli 2 000. Tieikonikappelin vihki metropoliitta Ambrosius 1.10.1998 ja  LC Kiuruvesi/Niva lahjoitti ikonikappelin kaupungille.

Pääikonit, kooltaan 120 x 180 cm, ovat Kristus Kaikkivaltias ja Pyhä Nikolaos. Sivuilla olevat enkelit, kooltaan 80 x 180 cm, muistuttavat suojelusenkeleistä. Valtakadun puolella oleva Pyhä Nikolaos, Santaklaus, on Kiuruveden suojeluspyhä.

Ikonien lisäksi tieikonissa on kahdeksan mosaiikkityötä sekä ympäri kappelin kulkeva mosaiikkiornamentti. Ikonit ja vanhoja kristillisiä symboleja jäljittelevät mosaiikkityöt on tehty bysanttilaiseen tyyliin, jota koko kappelin muoto myös ilmentää.

Pylväiden päissä olevat kaksipäiset kotkat kuvastavat Bysantin aikaa Kiuruvedellä. Kiuruveden eteläosan kautta kulkee Novgorodin tasavallan ja Ruotsi-Suomen raja, vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan raja. Raja jakoi Suomen uskonnollisesti idän ja lännen uskontoihin, roomalaiskatoliseen ja ortodoksiseen kirkkoon.