Siirry sisältöön
Ortodoksinen kirkko
Ortodoksinen_kirkko_2005_pien.jpgKiuruveden ortodoksinen seurakunta kuului vuonna 1949 annetulla asetuksella perustettuihin siirtoseurakuntiin ja se kuului Oulun ortodoksiseen hiippakuntaan. Seurakunta syntyi Kiuruvedelle siirtokarjalaisten myötä ja siihen kuuluvat seurakuntalaiset ovat pääasiassa Suistamon alueelta.

Kirkkorakennus on tehty entisestä apteekkirakennuksesta yliarkkitehti Selim Savoniuksen suunnittelun mukaan. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1957.

Kiuruveden Pyhän Nikolaoksen kirkon seinämaalaustyöt on aloitettu kesällä 1982. Alttariseinän ylimmäisenä on käsittä tehty Kristuksen ikoni ja tämän alapuolella Orantti, Jumalan synnyttäjän ikoni sekä alimpana Pyhän Ehtoollisen jakaminen. Maalaustyöt ovat pappisseminaarin oppilaiden tekemiä.

Kirkon erikoisuutena ovat alttarin ja kirkkosalin seiniä koristavat freskomaalaukset, jotka ovat länsimaisittain merkittävä nähtävyys. Maalaukset ovat lähes kokonaisuudessaan seurakunnan kirkkoherra isä Antero Petsalon suunnittelemia ja toteuttamia. Kirkon edessä oleva Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki pystytettiin vuonna 1959.