Siirry sisältöön

Asemakaavoitukseen vaikuttaminen

Osallisilla on oikeus saada tietoa kaavoista niiden eri vaiheissa, osallistua kaavojen valmisteluun ja esittää kaavoista mielipiteitä.

Kaikista merkittävistä kuulemis- ja päätöksentekovaiheista ilmoitetaan kaupungin ilmoitustaululla, Kiuruvesi-lehdessä ja kaupungin internetsivuilla. Maanomistajia ja muita osallisia informoidaan kirjeitse. Suuremmissa kaavahankkeissa järjestetään yleisötilaisuuksia. Kaava-aineistot pidetään nähtävänä teknisessä palvelukeskuksessa ja internetsivuilla.

Kaavoitukseen osallistumisesta annetaan ohjeet aina kaavan ollessa vireillä.

Kaikilla, joiden oloihin tai etuihin asemakaavoitus vaikuttaa, on oikeus osallistua asemakaavoitusprosessiin ja vaikuttaa siihen osaltaan.

Linkit

Ajantasa-asemakaava

Kiuruveden asemakaava Ylä-Savon karttapalvelussa

Lisää tietoa
Avaa linkki

Kiuruvesi - Asuminen, rakentaminen ja maankäyttö

asuminen, rakentaminen ja maankäyttö

Lisää tietoa
Avaa linkki

Palvelupaikat

Tekninen palvelukeskus

Teknisessä palvelukeskuksessa saat mm. kiinteistö-, rakennusvalvonta- ja vesihuoltopalvelua.

Harjukatu 2, 74700 KIURUVESI

Aukioloajat

Ma - Ti: 09:00 - 15:45
Ke - To: 09:00 - 15:45
Pe: 09:00 - 15:00

Kaikki tiedot

Asemakaava on yksityiskohtainen suunnitelma siitä, mitä alueelle rakennetaan ja miten aluetta muutoin käytetään. Rakennusta ei saa rakentaa asemakaavan vastaisesti. Kunta vastaa asemakaavoituksesta omalla alueellaan. Asemakaavan hyväksyy kunnanvaltuusto, mutta valtuuston päätösvaltaa voidaan johtosäännössä siirtää myös kunnanhallitukselle tai lautakunnalle. Kunnan on seurattava asemakaavoituksensa tilaa ja tarvittaessa uudistettava vanhentuneet asemakaavat. Asemakaavassa vahvistetaan nimet kaduille, puistoille, ulkoilualueille ja aukioille.

Kunta voi määrätä rakennuskiellon alueelle, jonka asemakaavan laatiminen tai muuttaminen on vireillä. Rakennuskielto on voimassa enintään kaksi vuotta. Kunta voi pidentää kieltoaikaa kaksi vuotta kerrallaan, jos kaavoitus on yhä kesken.

Asemakaavoitukseen voi osallistua tekemällä aloitteen kaavoituksesta tai jättämällä mielipiteen valmisteilla olevasta kaavasta. Jos kaavaehdotus vaikuttaa asukkaan asumiseen tai työntekoon, hänellä on oikeus antaa kirjallinen muistutus nähtävillä olevasta kaavaehdotuksesta. Kaavan hyväksymispäätöksestä on oikeus tehdä kunnallisvalitus.

Maankäyttö- ja rakennuslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990132

Liittyvät palvelut

Ojitusta koskevan erimielisyyden ratkaiseminen

Katso tiedot

Suunnittelutarveratkaisu tai poikkeamispäätös

Katso tiedot

Ranta-asemakaavoitukseen vaikuttaminen

Katso tiedot
Näytä kaikki liittyvät palvelut