• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta
Etusivu / Tietoa Kiuruvedestä / Lähi -ja luomuruoka

Lähi -ja luomuruoka

LÄHI- JA LUOMURUOKA ON KIURUVEDEN KAUPUNGIN STRATEGISENA VALINTANA

Kiuruveden kaupungin taival lähi- ja luomuruuan käyttäjänä ja puolestapuhujana alkaa jo 1990-luvulta, mutta vahvemmin lähi- ja luomuruokaan on ruvettu panostamaan vuonna 2000, jolloin Kiuruveden koko kouluruokailuhenkilöstö on käynyt Suonenjoen luomukeittiökeskuksen järjestämän luomukeittiökurssin. Tästä koulutuksesta on varsinaisesti alkanut Kiuruveden lähi- ja luomuruuan kehittäminen, mihin työhön koko kouluruokailuhenkilöstö on ollut erittäin innostunut koulujen silloisen ravitsemispäällikkö Helena Juntusen johdolla. kiulehma.jpg 
Varsinaisen päätöksen lähi- ja luomuruuan käytöstä Kiuruveden kaupungin kouluissa on tehnyt opetuslautakunta, mutta myöhemmin kaupunginvaltuusto on edistänyt ja tukenut lähiruuan käyttöä ottamalla lähi- ja luomuruuan yhden kaupunkistrategian painopistealueeksi. Kiuruveden kaupungin kaikki koulut on hyväksytty Portaat Luomuun –valmennusohjelman kolmannelle portaalle. Näin Kiuruveden kaupunki on ollut edelläkävijänä toteuttamassa Jorma Ollilan maabrändityöryhmän ehdotusta, jonka mukaan Suomessa tulisi lisätä luomutuotantoa radikaalisti.

kiuru03.jpg  Kaupunkistrategian mukaisesti lähi- ja luomuruuan osuutta on viime aikoina alettu vähitellen lisäämään myös kaupungin koko ruokapalveluissa eli myös päiväkotilapsille ja koti- tai laitoshoidossa oleville vanhuksille sekä terveyskeskuksen asiakkaille tarjotaan yhä enenevässä määrin lähi- ja luomuruokaa. Lähituotteiden osuuden lisääminen tälläkin palvelusektorilla tapahtuu pikku hiljaa niin, että myös tuottajat pystyvät tuottamaan meille sekä määrällisesti että jalostusasteeltaan sen, mitä kaupungin ruokapalvelutuotanto tarvitsee.

Lisätietoja lähi- ja luomuruoka-asioista: Lisätietoja kaupungin lähi- ja luomuruokakäytännöistä

Ruokapalvelut: Ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen (sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@kiuruvesi.fi) Elinkeinopalvelut: Yhteyspäällikkö Jukka Jaakkola (sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@kiuruvesi.fi)

Muita linkkejä: Lähiruuan käyttö julkisen sektorin ammattikeittiöissä –julkaisu 1/2010 on luettavissa pdf-muodossa osoitteessa www.sisa-savo.fi > Julkaisut > Elintarvikealan julkaisu

Vuoden 2011 julkaisuja:

Elintarvikekilpailutuksen menestystekijät paikallisesta näkökulmasta tarkasteltuna -julkaisu

Kiuruveden lähiruokaresepti: yhteistyössä yrittäjien kanssa –julkaisu 

JärviFisu

Kiurun kellari 

Kiurun Leipomo

Heinapuron Marjatila

Sinikasvis