• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta

Kaupunginjohtajan ajankohtaiset asiat

KAUPUNGINJOHTAJAN TERVEHDYS 

 
                                                       jarmomuiniekka.JPG
Kohti valinnanvapautta terveydenhuollossa
Kiuruvesi-lehti 4.1.2017

Hallitus julkisti maakunta- ja soteuudistusta ja siihen liittyvää asiakkaan valinnanvapautta koskevat lainsäädäntöluonnokset parahiksi joulun alla. Esitys herätti heti vilkkaan keskustelun kärkenä kysymys, jääkö uudistuksessa tilaa pienille alan yrityksille vai kasautuvatko palvelut isoille terveydenhuollon markkinatoimijoille. Huoli lienee turha.  Ainakin meille Kiuruvedelle valinnanvapausuudistus jo poiki uuden yrityksen, Kiuruveden terveyskeskuslääkärit oy:n, joka aloittaa toimintansa heti uuden vuoden jälkeen. Yritys on meille lämpimästi tervetullut.

Meillä Ylä-Savossa ollaan etuajassa, Ylä-Savon soten kaksi vuotta kestävä STM:n rahoittama kaksivuotinen valinnanvapauskokeilu koskien terveyskeskustasoisia vastaanottopalveluja käynnistyy heti vuoden vaihteen jälkeen. Ulkopuolista rahoitusta kokeilulle tuli 1,5 miljoonaa euroa.

Palvelu sisältää tkk -tasoiset vastaanottopalvelut, fysio-, ravitsemus ja jalkaterapian ja sekä laboratorio- ja röntgenpalvelut. Asiakasmaksu potilaalle on sama, käyttipä sitten yksityistä tai julkista palveluntuottajaa. Palvelumaksu tosin ei kerrytä maksukattoa. Valita voi vaikka kerran kuukaudessa aina seuraavan kuukauden alussa. Valinnan voi tehdä nopeasti sähköisellä lomakkeella mutta myös paperilomake, puhelimitse tai suora asiointi käy. Ylä-Savon soten alueen koko väestö kuuluu valinnanvapauden piiriin, lukuun ottamatta säännöllisen kotihoidon piirissä olevia ja hammashoitoa ja neuvolatoimintaa. Palvelun tuottaja, julkinen tai yksityinen, tuottavat saman palvelun samalla rahalla tasakapitaation periaatteella, 21,90 euroa /asiakas /kk.

Kokeilu mallintaa tulevan sote uudistuksen maakunnan roolia. Saadut kokemukset hyödynnetään valtakunnan tasolla uudistusta viimeisteltäessä. Tiedossa on, että Iisalmeen tulee myös Terveystalo oy ja mahdollisesti Mehiäinen oy kilpailemaan terveyskeskusasiakkaista.

Terveydenhuoltomme suurin ongelma on ollut lääkärille pääsy. Vaikka Kiuruvedellä toimii akuuttivastaanotto, ajoittain tulee palautetta pitkistä odotusajoista. Odotan valinnanvapauden tuovan asiakaskilpailun myötä asiakaslähtöistä ja nopeampaa palvelua. Myös julkisten palvelujen on vastedes kilpailtava palvelun laadulla, muuten asiakas äänestää jaloillaan ja kääntyy yksityisen palveluntuottajan puoleen. Parhaimmillaan uudistus yhdistää perusterveydenhuollossa yritysten nopeuden ja asiakaslähtöisyyden ja julkisen sektorin erikoisalojen eritoten erikoissairaanhoidon korkean tason ja tasapuolisen saatavuuden.

Kaupunki satsaa terveyskeskukseen turvatakseen lähipalvelujemme kilpailukyvyn kun maakuntahallinto aloittaa sotepalvelujen järjestämisen 2019 alusta. Tänä ja tulevana vuotena käytetään terveyskeskuksen remonttiin ml. ensiapu – ja vastaanottotilat n. 1,1 miljoonaa euroa. 50-luvulta peräisin olevat rakennukset kaipaavat jo kipeästi päivitystä. Myös Virranrantaan tehdään sisätiloihin parannuksia.

Sote ja maakuntalakiluonnokset ja valinnanvapautta koskeva laki ovat nyt julkistettu. Suunta on selvä, mutta yksityiskohdissa on vielä paljon hiomista. Maakuntahallinto – ja soteuudistusta valmistellaan parhaillaan maakuntaliiton johdolla yli 100 henkilön voimin erilaisissa työryhmissä. Hallitus ei voi uudistuksessa enää perääntyä. Nähtäväksi jää saavutetaanko jättimäisellä uudistuksella tavoitellut 3 miljardin euron säästöt sotemenojen kasvun taittumisella.

Toivotan kaikille kaupunkilaisille hyvää alkavaa vuotta 2017!

Jarmo Muiniekka, kaupunginjohtaja

kaupunginjohtaja

Jarmo Muiniekka
puh. 040 6416 603
jarmo.muiniekka(at)kiuruvesi.fi