• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta

Puistot

Kiuruveden kaupungin hoidossa on yleisiä virkistysalueita ja rakennettuja puistoja hoidettavana vajaat 100 ha.

Puistojen ja yleisten alueiden kunnossapitoon kuuluu mm ruohonleikkuut, kesäkukat, istutustenhoitotyöt, talvella lumi-, ja hiekoitustyöt, sekä roskien keruu. Kiuruvedellä on tehty peruskartoitus viheralueista ja sen pohjalta on rakennettu viheralueiden hoitoluokitus. Luokitus tullaan vahvistamaan teknisessä lautakunnassa sen valmistuttua.

Kirkkopuisto ja Raivaajapuisto

Rovastin pappilan ja kirkon ympäristöt ovat vaikuttaneet merkittävästi puistoalueiden syntyyn. Pappilaa ympäröivät pellot olivat viljeltyjä 1960-luvulle saakka ja heinäseivästrivistöt kuuluivat kirkonkylän maisemaan. Pellot laaksopainanteissa ja rannoilla jäivät vähitellen pois käytöstä ja ne kaavoitettiin puistoiksi. Näin syntyivät Kirkkopuisto ja Raivaajapuisto. Raivaajapuistoa ryhdyttiin rakentamaan 1970-luvun alussa. Puistoon sijoitettiin kuvanveistäjä Antero Ruotsalaisen suunnittelema muistomerkki "Kaskisavut" raivaajille v. 1976. Raivaajapuiston uusimisesta on Katri Väyrynen laatinut yleissuunnitelman opinnäytetyönään.

Satamapuisto

Matkustajalaivaliikenne Kiuruvedeltä Iisalmeen käynnistyi 1870-luvulla ja jatkuin vilkkaana aina 1920-luvun alkupuolelle saakka. Kirkonkylän rannassa nykyisen sataman paikalla olivat laivalaiturit tavaramakasiineineen.

Kun Kiurujoessa sijaitsevat Saarikosken kanava entisöitiin ja otettiin uudelleen käyttöön 2000-luvun alussa, rakennettiin Satamapuisto nykyiseen muotoonsa arkkitehti Hanna Oijalan suunnitelmien mukaan.

Kuorevirta ja Virranniemi

Kuorevirta on ollut vanhastaan kirkonkyläläisten kesäisten kävelyretkien kohde ja uimapaikka. 1950-luvulla Kuorevirran suussa sijaitsevassa pienessä saaressa oli työväenyhdistyksen tanssilava. Kuorevirran aluetta on rakennetty viime vuodet virkistysalueeksi. Virranniemi kaavoitettiin puistoalueeksi vuonna 2003. Kiurujärven rehevöitynyt, lähes umpeen kasvanut pohjoispää ruopattiin ja ranta-alueista kunnostettiin 1999-2002 Pohjois-Savon ympäristökeskuksen ja kaupungin yhteistyönä. Virranniemen kärkeen valmistui puusilta kevyelle liikenteelle kesäkuussa 2005. Silta yhdistää nyt niemen mantereeseen. Kuorevirran urheilualueelta on yhteydet talvisin latuverkostoon ja kesäisin kuntopoluille aina Koskenmäelle saakka.

Lisätietoja

Nea Turkki-Koski, vihertyönjohtaja
Puh: 0400 - 586 494

Ari Ruotsalainen, ympäristöinsinööri
Puh: 0400 - 37 11 28

sähköposti: etunimi.sukunimi@kiuruvesi.fi

 

Tiedostojen avaamiseksi tarvitset Adobe Reader©  -ohjelman.

 

Liitetiedostot
Nimi LisääjäLisätty