• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta

Luontopolut

Paljakan luontopolku

Paljakan vuoren luontopolku kulkee kalliolla, metsässä ja järvenrannalla, reitin pituus on noin kaksi kilometriä. Opastetaulussa kerrotaan vuoren menneisyydestä, johon kuuluvat mm. muinaiset uhrikupit, vanhat juhannuksen viettoperinteet ja tarina Pirunpesästä. Lapsille vuoren jylhät luonnonmaisemat tarjoavat jännittävät puitteet seikkailuille ja luontoretkille. Reitille on rakennettu kaksi levähdyspaikkaa, joista ensimmäisellä on käymälä.

Linkki Lipasjärjestelmän kohteeseen


Pirunpesä
 

Pohjois-Savossa on löydetty kaksi rapautumisluolaa. Toinen niistä on Maaningan Kellarimäen luola ja toinen Paljakkavuoren Pirunpesä.

Pirunpesä on graniittikallion pystyraon rapautuessa avartunut, kuilumainen muodostuma, josta erkanee muutaman metrin välein putkimaisia vaakatunneleita. Luolaan on aikoinaan laskeuduttu köyttä pitkin yli 20 metrin syvyyteen. Nykyään luola on tukittu ylintä osaa lukuunottamatta. Se tukittiin 1930-luvulla, kun alueella laiduntaneita lampaita putosi kuiluun menehtyen sinne.

Paljakan luolalla on oma tarinansa kerrottavanaan. Sen mukaan eräs mies laskeutui kerran lähes onkalon pohjalle saakka. Seuraavana yönä piru ilmestyi miehelle unessa sanoen, että jos mies olisi laskeutunut vielä kaksi syltä, hän olisi jäänyt luolaan ainiaaksi. Tästä tarinasta on Paljakan luola saanut nimensä.

Huvikallion luontopolku

Huvikallion luontopolku sijaitsee Rytkyllä. Palojärventien varressa on opastetaulu polulle. Huvikallion luontopolulla pääsee nauttimaan metsämaiseman elämyksistä. Reitille sijoitetuilla rasteilla voi opetella tunnistamaan kuvissa esiteltyjä tuoreen ja kuivan kankaan sekä lehtomaisen kankaan kasveja.

Matkan puolivälissä laskeudutaan rehevää painaumaa alas järvenrannalla olevalle levähdyspaikalle, jonne on rakennettu laavu ja pöytä nuotiopaikkoineen. Ylempää rinteestä löytyy myös käymälä.