• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta

Maaseutu

Yleistä

Ylä-Savo on Suomen maitoaitta ja Kiuruvesi suurin maidontuottajakunta jo vuosien ajan. Maatalous eri muodoissaan on siis tärkein tukijalkamme.  Kiuruvetisten viljelijöiden usko tulevaisuuteen on vahvinta koko maassa. Mittarina voidaan käyttää vaikka EU-aikana raivattua peltopinta-alaa tai tuotantorakennusinvestointeja.

Vuonna 1995, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin, Kiuruvedellä oli peltoa 15 540 ha. Vuonna 2007 tukihakemusissa ilmoitettu pinta-ala on 21 500 ha. Uutta peltoa on siis tullut melkein 6000 ha. Keskipeltopinta-alan kasvu kuvaa myös panostusta maataloustuotantoon. Vuonna 1995 keskipeltoala/tila oli 22,62 ha, kun vuonna 2005 se oli 40,20 ha.

Tuotantorakennusten rakentaminen jatkuu vilkkaana. Vuoden 2006 loppuun mennnessä otettiin käyttöön kymmenes lypsyrobotti. Karjatilat investoivat myös osaamiseen. Laatukoulutettuja maatiloja on Kiuruvedellä enemmän kuin missään muualla.


Robottikeskittymä

Kiuruvedelle on muodostunut valtakunnallisestikin merkittävä robottinavetoiden keskittymä. Rytkyn kylällä on halkaisijaltaan 10 km ympyrässä  8 lypsyrobottia. Kun kukin robotti pystyy maksimissaan läpäisemään n. 700 000 litraa maitoa on kokonaiskapasiteetti 5 600 000 litraa. Yksi litra jokaiselle suomalaiselle! Maitoa tuotetaan Kiuruvedellä kaiken kaikkiaan n. 44 500 000 litraa eli tuotannon perusta on kunnossa ja jatkossakin maitoa Kiuruvedellä tuotetaan.

Lihantuotannon ykkössija

Kiuruvesi on noussut myös naudanlihan tuotannon ykköspaikalle. Naudanlihan ykköspaikka ei ollut yllätys, sillä yrittäjien tekemät investoinnit ja panostus osaamiseen ovat olleet sen verran voimaperäistä, että tulosta osattiin odottaa.

Kiuruvedellä on nautoja n. 21 000 eli kaksi nautaa jokaiselle kuntalaiselle. Teurastamot ovat myös huomanneet tämän ja panostavat kovasti Kiuruvedellä markkinaosuuksien saamiseksi. Vuonna 2005 lihaa tuotettiin n.
2 miljoonaa kiloa. Vuonna 2006 Kiuruvedelle rakennettiin useita suurkasvattamoita. Lisäkasvatuspaikkoja tuli 1 500 kappaletta. Tämä lisää kasvatettujen lihakilojen määrää melkein 500 000 kiloon.

Siemenviljelyn keskittymä

Kiuruvedellä toimii useita siemenpakkaamoita. Tuotetut siemenkilot saavat valtakunnan potista n. 3.6 % kun keskimäärin muissa tuotannon aloissa prosentti osuus on vain 1 %. Kiuruvedeltä viedäänkin laatusiementä suureen osaan Pohjois-Savoa, Kainuuta, Pohjois-Pohjanmaata ja Etelä-Savoa.

Kiuruvedellä toimii luomuviljelijöiden keskittymä. Luomuviljelijät panostavat taloudelliseen tuotantoon ekoloogisesti kestävältä pohjalta. Ammattitaito takaa laadukkaan sadon ja puhtaat tuotteet.

 

Liitetiedostot