• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta
Etusivu / Palvelut / Asuminen

Asuminen


 
Kaupungin asuntopolitiikan tavoitteena on tarjota asukkaille riittävästi tarpeen mukaisia erilaisia asumisvaihtoehtoja. Asumisoloissa otetaan huomioon kuntalaisten erityistarpeet sekä muutokset ikä- ja väestörakenteessa. Esteetöntä asumista edistetään uudis- ja peruskorjausrakentamisen yhteydessä.

Asuntoalueet ovat viihtyisiä ja luonnonläheisiä. Eri aikoina rakennettuja alueita ovat mm. Yhtylä, Suolakorpi, Nivanniitty, Hovi ja uusimpana Karikko. Kerrostalotuotanto on keskittynyt Yhtylään ja keskustan alueelle. Tyhjiä vuokra-asuntoja ei ole, mutta asuntoja pystytään järjestämään asunnon tarpeessa oleville.

Kaupungissa on tarjolla runsaasti hyviä tontteja. Vapaana olevia tontteja voit hakea tonttipörssistä .


Vuokra-asunnot

Kaupungin vuokra-asuntoja hallinnoi ja isännöi kaupungin omistama Kiinteistö Oy Kiuruveden Kiurunkulma. Asuntoja on eri puolilla kaupunkia, minkä lisäksi asuntoja on rakennettu myös haja-asutusalueelle. Kiurunkulma omistaa myös sotainvalidien asuintalon, jossa on 15 vammaismitoitettua asuntoa.

Kiuruveden Rinnekotiyhdistys ry omistaa vanhusten vuokra-asuntoja neljässä talossa, joita ovat Rinnekoti, Kiururinne I, Kiururinne II sekä Yhtylän vanhustentalo. Myös näihin taloihin hakemukset toimitetaan Kiurunkulmalle, mutta asukasvalinnat tekee Rinnekotiyhdistyksen johtokunta.

Lisätiedot, ohjeet ja hakemuslomakkeet:
Kiinteistö Oy Kiurunkulman kotisivut


ASUMISTUET


Asumiseen tukea voi anoa Kelalta. Tukimuotoja ovat yleinen asumistuki, eläkkeensaajan asumistuki, opistotuen asumislisä sekä sotilasavustuksen asumisavustus.

Lisätiedot:
Kela - Asumisen tuetOPISKELIJA-ASUNNOT

Ylä-Savon ammattiopistolla on 97-paikkainen opiskelija-asuntola Museokadulla.
Asunnot ovat kalustettuja soluhuoneistoja. Jokaisessa solussa on lisäksi televisio, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, uuni, jääkaappi sekä siivousvälineet


Lisätiedot:
Ylä-Savon ammattiopisto - Asuntolapalvelut


Omakotiasuminen


KORKOTUKILAINAT YKSITYISHENKILÖILLE


Omakotikorkotukilainoja myönnetään korkotukikelpoisille yksityishenkilöille sellaisten uusien omakotitalojen rakentamiseen, joiden energiankulutus on matala. Korkotuetun omakotitalon laskennallisen lämpöhäviön tulee olla enintään 85 % vuoden 2010 rakentamismääräysten mukaisesta rakennukselle määritetystä vertailulämpöhäviöstä. Lämpöhäviötason suuruus määritellään rakennuslupahakemuksen yhteydessä.

Korkotuki myönnetään sosiaalisen tarveharkinnan perusteella. Hakemukset jätetään kunnalle, joka päättää vuosittaisista hakuajoista. Korkotukilainan myöntää ja maksaa pankki tai muu rahalaitos. Omakotitalon rakentaminen voidaan aloittaa lähtökohtaisesti kunnan korkotukilainapäätöksen jälkeen.

Korkotukilainoja haetaan kaupungin taloustoimistosta. Hakuajoista ilmoitetaan Kiuruvesi -lehdessä kaupungin ilmoituspalstalla vuosittain syksyllä. Tarkempia hakuohjeita ja lomakkeita on saatavissa kaupungin taloustoimistosta sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen nettisivuilta.


VALTION TAKAUS ASUNNON OSTAJALLE TAI RAKENTAJALLE

Asunnon ostaja tai rakentaja voi saada lainalleen valtiontakauksen. Valtiontakaus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa lainansaajan omat vakuudet eivät yksin riitä asuntolainan vakuudeksi. Pankit myöntävät valtiontakauksia asuntolainapäätöstensä yhteydessä. Lisätietoja valtiontakauksesta on saatavissa pankeilta.


AVUSTUKSET

Vanhusväestön ja vammaisten asuntojen korjaustoimintaan myönnetään korjausavustuksia ja energiataloudelliseen korjaustoimintaan energia-avustuksia. Lisätietoa kaupungin rakennustoimiston Korjausavustukset -sivulta.


YHTEISÖILLE MYÖNNETTEVÄT LAINAT


Tietoja yhteistöille myönnettävistä lainoista saa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen nettisivuilta.


RAKENNUSPAIKAT

Rakennuspaikkoja on tarjolla sekä kaupungilla että yksityisillä. Tarkempia tietoja vapaista rakennuspaikoista on saatavilla teknisestä palvelukeskuksesta sekä tonttipörssistä.

 
Lisätiedot:

Talousjohtaja
Ella Rautio- Kuosku
040 673 4918 tai ella.rautio-kuosku(at)kiuruvesi.fi

Pääkirjanpitäjä
Marja Eerikinharju
040 527 2254 tai marja.eerikinharju(at)kiuruvesi.fi