• Suomeksi
  • Svenska
  • In English
  • Po Rysski
  • Deutsch
  • Eesti keeles
- Tekstikoko + Tulosta
Etusivu / Ajankohtaista / Laajakaistaa kaikille -hanke

Laajakaistaa kaikille -hanke


Valtioneuvosto teki 4.12.2008 periaatepäätöksen valtakunnallisesta laajakaistahankkeesta. Laajakaistalla tarkoitetaan tiedonsiirtoyhteyttä, joka mahdollistaa tietoverkoissa olevan aineiston ja palvelujen käytön nopeasti ja vaivattomasti. Suunnitelma on, että laajakaista toteutetaan valokuidun avulla. Kyse on investoinnista, jonka tekninen ja taloudellinen käyttöikä on kymmeniä vuosia. Tällä hetkellä arvioidaan, että valokuitu on ainoa tekniikka, mikä täyttää käyttäjien osalta nopeat laajakaistayhteyksien tarpeet pitkälle tulevaisuuteen. Toimivista ja riittävän nopeista tietoliikenneyhteyksistä on tullut tärkeä elinehto etenkin maatiloille ja haja-asutusalueilla toimiville yrityksille.

Tavoite on, että vuoden 2015 loppuun mennessä lähes kaikki (yli 99 % väestöstä) vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaiset toimipaikat ovat enintään kahden kilometrin etäisyydellä 100 Mbit/s nopeudella toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuituverkosta. Taajamiin teleyritykset rakentavat nopeat yhteydet markkinaehtoisesti. Näin saavutetaan noin 95 % väestöpeitto. Väestöpeiton korottaminen 99 %:iin edellyttää, että nopeat yhteydet rakennetaan haja-asutusalueiden kotitalouksien ulottuville osaksi julkisella tuella.

Liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelma on, että nopean laajakaistan rakentamisesta 2/3 rahoitetaan julkisin varoin sinne, minne sitä ei markkinaehtoisesti synny. Julkinen tuki jakautuu valtion, kuntien ja EU:n kesken.


Savon Kuitu Oy

Savon Kuidun runkoverkko


Kaupunginhallituksen päätös 10.1.2011 § 13:
Laajakaistahankkeen toteuttajan ja tukisitoumuksen hyväksyminen